CIDB sasar jualan RM1 bilion ICW, BuildXpo 2024

- Advertisement -

CIDB sasar jualan RM1 bilion ICW, BuildXpo 2024KUALA LUMPUR – Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) optimis International Construction Week (ICW) dan BuildXpo 2024 bakal mencapai unjuran jualan mencecah RM1 bilion.

Jangkaan ini bersandarkan oleh penyertaan hebat di pameran BuildXpo dan melalui sesi pemadanan perniagaan antarabangsa yang disasarkan.

Sesi ini bakal menarik kira-kira 25 pembeli daripada sekurang-kurangnya 10 pasaran yang pelbagai termasuk China, Thailand, Indonesia, Singapura, Rusia, Zambia, Zimbabwe, Korea, Jepun, dan India.

Pada tahun 2023, ICW dan BuildXpo secara kolektif mencatatkan unjuran jualan berjumlah RM494.3 juta, terdiri daripada RM376.5 juta daripada lawatan perdagangan dan RM117.8 juta daripada aktiviti padanan perniagaan antarabangsa.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menekankan kepentingan strategik ICW 2024 dalam usaha meningkatkan industri pembinaan Malaysia kepada penonjolan dan peningkatan global kelebihan daya saingnya.

Beliau menekankan ICW dan BuildXpo 2024 bukan sahaja akan menyerlahkan kemajuan teknologi dan prospek kerjaya tetapi juga sumbangan besar komuniti industri, meletakkan kepentingan tertinggi kepada keterangkuman dan pembangunan mampan sebagai faktor penting untuk kemajuan sektor kolektif.

“Vitality industri pembinaan terletak pada kapasitinya untuk menarik dan memperkasakan dinamik kemasukan bakat. Dengan keperluan yang mendesak untuk pemodenan di tengah-tengah teknologi yang pesat kemajuan, ICW muncul sebagai platform penting, menerangi pelbagai bidang kerjaya dalam sektor untuk generasi muda.

“Dalam era digital ini, penglibatan belia masa kini adalah sangat penting; kehebatan teknologi semula jadi dan dorongan inovatif mereka berpotensi untuk merevolusikan kaedah pembinaan, amalan kemampanan dan piawaian keselamatan,” katanya.

BuildXpo 2024, komponen pameran ICW, akan mempamerkan rangkaian komprehensif produk dan perkhidmatan merentasi pelbagai sektor, termasuk teknologi pembinaan, jentera, perisian, Sistem Binaan Berindustri (IBS), peralatan, bahan, sistem bangunan pintar, penyelesaian automasi dan perkhidmatan.

Ia juga akan menonjolkan syarikat perintis yang inovatif dalam alam pembinaan.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat