Kementerian Kewangan wajar timbang salur peruntukan tangani penyakit LDP pokok getah – Johari

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Kementerian Kewangan perlu menimbangkan penyaluran peruntukan lebih besar dalam usaha menangani isu penyakit Luruhan Daun Pestalotiopsis (LDP) bagi tanaman pokok getah dengan lebih efektif, kata Menteri Perladangan dan Komoditi (KPK) Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Dalam menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi KPK di Dewan Rakyat hari ini beliau berkata kerajaan telah memberi peruntukan berjumlah RM35 juta yang disalurkan kepada Lembaga Getah Malaysia (LGM) bagi melaksanakan kawalan di 33,000 hektar kawasan terjangkit dengan LDP bagi tahun 2023 sehingga 2024.

Beliau berkata setakat hari ini 80,000 hektar tanaman pokok getah terkesan dengan penyakit LDP, dan berdasarkan dapatan awal LGM, kaedah kawalan yang dilaksanakan berkesan bagi mengekang penularan penyakit itu.

“Namun dengan kos kawalan bernilai RM1,100 bagi setiap hektar, saya harap Kementerian Kewangan dapat mempertimbangkan untuk memberi peruntukan yang lebih besar supaya dapat menangani isu penyakit LDP dengan efektif,” katanya.

LGM telah melaksanakan kawalan bagi keluasan tanaman 33,000 hektar iaitu pegangan kebun tersusun seperti rancangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra), ladang getah swasta di Semenanjung Malaysia dan pekebun kecil individu di Sabah dan Sarawak.

Baki 47,000 hektar bagi pekebun kecil individu di Semenanjung Malaysia pula akan diuruskan oleh Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

Mengenai keberhasilan teknologi gas stimulan dalam meningkatkan hasil getah, Johari berkata keberhasilan teknologi ini telah terbukti bagi pokok getah yang muda.

“Namun LGM masih dalam proses untuk melaksanakan kajian keberhasilan gas stimulan bagi pokok getah yang sudah tua (lebih daripada 12 tahun) dan sedang mencari kawasan tanaman yang sesuai untuk menjalankan kajian ini,” katanya.

Beliau berkata industri getah tempatan memerlukan 1.4 juta tan metrik getah asli, dan tahun lepas Malaysia hanya menghasilkan 346,000 tan metrik getah asli, manakala 2022 sebanyak 377,000 tan metrik.

Katanya sehubungan itu pengeluar-pengeluar produk getah seperti sarung tangan, tayar dan lain-lain perlu mengimport getah asli untuk mengatasi kekurangan ini dengan mengimport 950,320 tan metrik getah asli (2022: 1.16 juta metrik tan) bernilai RM5.4 bilion (2022: RM7.2 bilion).

Sementara itu Johari berkata KPK sedang meneliti model konsolidisasi atau penyatuan pekebun-pekebun kecil mengikut kluster (500-1,000 hektar setiap kluster) bagi meningkatkan kapasiti, mengurangkan kos, melibatkan ketiga-tiga tahap dalam rantaian nilai industri getah (huluan, midstream dan hiliran) dan menarik minat penoreh melalui pendapatan yang tetap dan stabil.

“Cadangan kluster ini akan dilaksanakan di tiga negeri yang mempunyai tumpuan kawasan tidak bertoreh yang lebih tinggi iaitu Kelantan (34,621 hektar), Kedah (24,058 hektar) dan Pahang (19,481 hektar),” tambahnya. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat