Program Turun Padang Akan Diperhebatkan – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR: Kementerian Kewangan akan terus mengambil tindakan proaktif dengan mengadakan lebih banyak program turun padang bagi memahami keperluan rakyat terutama golongan yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata beliau bersama pegawai-pegawai dari kementerian itu kerap mengadakan sesi turun padang bagi mengetahui, memahami serta merumuskan inisiatif-inisiatif kerajaan supaya lebih banyak bantuan dapat disalurkan.

Antara sebab mengapa ada golongan yang tercicir, tidak menerima bantuan yang diumumkan adalah kerana kurang kesedaran mengenai pakej-pakej yang telah diumumkan, katanya.

“Dalam lawatan saya sejak memegang jawatan Menteri Kewangan, saya telah berjumpa dengan ramai orang. Saya berjumpa peniaga-peniaga kecil, peniaga besar dan rakyat yang terkesan dengan pandemik COVID-19.

“Saya pergi ke Sarawak, Sabah, ke Pahang. Contohnya di Pahang, kita telah meilhat kawasan-kawasan yang terkesan akibat banjir baru-baru ini,” katanya dalam jadual video bertajuk ‘Soalan Yang Tidak Pernah Ditanya Kepada YB Tengku Zafrul’, ia disiarkan di laman Facebook Tengku Zafrul.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan beberapa pakej rangsangan ekonomi yang berjumlah RM305 bilion termasuk Bantuan Prihatin Rakyat dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

Selain itu, Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) juga telah ditubuhkan bagi memantau pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi 2020.

Tengku Zafrul berkata sesi turun padang yang diadakan bukan berunsur politik.

Apa yang telah dilakukan setakat ini masih tidak mencukupi dan pada tahun ini (2021), lebih banyak sesi turun padang akan dianjurkan, katanya.

“Apa yang kita tonton di televisyen adalah berbeza daripada anda bercakap terus dengan golongan terkesan. Saya juga berpeluang untuk berjumpa dengan beberapa keluarga di Program Perumahan Rakyat di Lembah Pantai yang terkesan, mereka menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Ada diantara mereka yang memerlukan bantuan yang lebih kerana mereka telah kehilangan pekerjaan. Ramai juga yang bekerja di sektor informal dan tiada jaringan keselamatan. Kerajaan akan membantu golongan ini. Pakej bantuan dan inisiatif sedia ada mungkin tidak dapat membantu mereka,” katanya.

— BERNAMA

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Berita Berkaitan

Asing sukan ikut bangsa tak patut, bangsa Johor pupuk perpaduan antara kaum bawah satu identiti – TMJ

KUALA LUMPUR - Tindakan meletak syarat kaum untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum tidak patut berlaku lagi di mana-mana sekolah di Johor, kata Tunku Mahkota Johor,...

Tak mustahil perlu dos ketiga – KJ

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak menolak kemungkinan keperluan suntikan dos ketiga vaksin Covid-19 selepas setahun suntikan kedua diambil. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin...

Microsoft memberi komitmen untuk melabur RM4 bilion di Malaysia. Microsoft bakal wujudkan pusat data di Malaysia – PM

PUTRAJAYA: Malaysia mengalu-alukan komitmen Microsoft Corp. untuk memperkasa ekonomi digital terangkum Malaysia di bawah inisiatif Bersama Malaysia melibatkan jumlah pelaburan RM4 bilion dalam tempoh...