Utusan Dakwa Ku Nan Mahu Tun Faisal Digantung

CYBERJAYA: Akhbar Utusan Malaysia hari ini mendakwa usaha menggantung keahlian UMNO Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya dan Setiausaha Akhbar Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz, didalangi oleh kem Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Laporan Utusan Malaysia memetik sumber UMNO Bahagian Putrajaya menyatakan gerakan ini bertujuan menutup peluang Tun Faisal Ismail Aziz dari disenaraikan sebagai calon Ahli Parlimen Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Tun Faisal dikenakan pertuduhan oleh Lembaga Disiplin UMNO berikutan aduan bahawa Timbalan Ketua UMNO bahagian tersebut melanggari disiplin parti dengan mengkritik Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi secara terbuka tanpa sebarang fakta yang jelas.

Utusan mendakwa perancangan dibuat melalui satu pertemuan tertutup dengan sekumpulan kira-kira 50 ahli jawatan kuasa bahagian dan ketua cawangan untuk menyokong tindakan tersebut dengan diminta setiap orang menandatangani surat sokongan.

“Dalam pertemuan di rumah Ku Nan (Tengku Adnan) itu, telefon bimbit kami dipegang supaya segala inti pati termasuk ucapannya yang banyak memburuk-burukkan Tun Faisal tidak dirakam.

“Malah kami diberi tekanan menandatangani surat aduan bagi menghadapkan Tun Faisal ke Lembaga Disiplin dan diberi RM100 seorang semasa perjumpaan itu,” dakwanya.

Pada 1 Mac lalu, Tun Faisal dipanggil menghadiri Tribunal Lembaga Disiplin UMNO dan diminta mengemukakan surat tunjuk sebab ekoran tindakannya yang membuat kenyataan terbuka menentang Ahmad Zahid.

Sumber itu mendakwa, tindakan Ku Nan itu dipercayai bagi menafikan peluang Tun Faisal menjadi calon jika beliau didapati bersalah dan dipecat daripada UMNO.

Maka dengan situasi itu dakwanya, peluang untuk Ku Nan menamakan anaknya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Putrajaya, Tengku Iqbal Munawwir Tengku Adnan menggantikan dirinya sebagai calon Putrajaya, adalah amat mudah.

Ia sebagai meneruskan legasi keluarga memegang kerusi Putrajaya selepas mempertahankan kerusi itu selama empat penggal berturut-turut.

Apatah lagi, bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu berkemungkinan tidak lagi bertanding dan jawatannya sebagai Ketua Bahagian terlucut jika rayuannya gagal selepas dikenakan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta kerana didapati bersalah menerima rasuah RM2 juta dari seorang ahli perniagaan.

Ia sekali gus menyebabkan kedudukannya sebagai ahli Parlimen ketika ini bakal hilang kelayakan sekiranya didenda lebih RM2,000.

Sementara itu, Tun Faisal ketika dihubungi mengesahkan perkara itu dan menjadi ‘mangsa permainan politik yang jelik’ selepas aduan kesalahan itu dibawa sendiri daripada bahagian Putrajaya.

Katanya, semasa sesi tribunal itu, beliau meminta agar Lembaga Disiplin mendedahkan siapakah pengadu sebagai hak membuat pembelaan dan menjawab segala tuduhan.- SUARATV/UTUSAN ONLINE

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Apa Nasib Kami Ramadan Ini, Tiba-Tiba Diarah Pindah – Peniaga

REMBAU - "Saya dan rakan lain berniaga di sini sejak 32 tahun lalu, tiba-tiba kami diarah berpindah. Sukar untuk kami meneruskan hidup," kata peniaga...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Tempoh Pegangan Pajakan SMK Convent Bukit Nanas Dilanjutkan 60 Tahun – PMO

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju supaya tempoh pegangan pajakan tapak Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Convent Bukit Nanas di sini, yang akan tamat pada...

Darurat Bolehkan Kerajaan Urus Covid-19 Dengan Baik – Hamzah

PUTRAJAYA - Perisytiharan darurat telah membolehkan pengurusan COVID-19 di Malaysia dijalankan dengan baik antaranya menerusi pindaan beberapa akta khusus bagi membendung penularannya, katanya Menteri...

Jangkitan Baru Covid-19 Di Kelantan Atasi Selangor, Sarawak

PUTRAJAYA - Malaysia terus merekodkan peningkatan kes positif baharu Covid-19 melebih 2,000 iaitu 2,875 kes mengatasi kes sembuh iaitu 2,541 kes. Sebanyak 13 kluster...