Kadang-kadang, hujan bukan sekadar cuaca—ia jadi ruang untuk melepaskan, mengenang, dan tenang.
Kumpulan gadis sensasi antarabangsa, XG, sekali lagi menyentuh hati para peminat dengan sesuatu yang berbeza daripada biasa. Bukan dengan rentak rancak atau gerak tari yang memukau, tapi dengan sebuah lagu yang perlahan-lahan menyentuh jiwa—IN THE RAIN, lagu yang membawa kita ke ruang sunyi selepas perpisahan.
Lagu ini sebenarnya bukan baru—ia berasal dari mini album kedua mereka, AWE, yang pernah melonjakkan nama XG ke carta Billboard 200. Tapi kali ini, IN THE RAIN diberi nafas baharu. Ia seperti melihat hujan yang sama, tapi dari sudut pandang yang lebih dalam—lebih matang, lebih mendalam, dan entah bagaimana, lebih menyentuh rasa.
Melalui susunan muzik R&B yang lembut, bunyi titisan hujan dan petikan gitar yang sayu, lagu ini menggambarkan detik-detik selepas hati terluka. Bukan tangisan yang kuat, tetapi kesedihan yang diam dan perlahan. Lagu ini macam sahabat yang duduk diam di sebelah kita ketika semuanya rasa terlalu berat untuk diungkapkan.
Tapi XG tidak berhenti di situ. Mereka turut mempersembahkan versi baharu—IN THE RAIN x XDM—yang memasukkan unsur EDM ke dalam lagu yang sama. Hasilnya? Versi ini rasa seperti langkah pertama keluar dari kegelapan. Ia masih sedih, tapi ada tenaga, ada sinar. Seolah-olah mereka berkata, “Kami terluka, tapi kami juga sedang pulih.”
Kalau kamu pernah tonton persembahan mereka dalam jelajah dunia ‘XG 1st WORLD TOUR ‘The first HOWL’, kamu pasti tahu betapa magisnya momen ini. Lagu ini dibawa dengan koreografi menggunakan payung—simbolik, indah dan penuh makna. Dan bila semua ahli muncul dengan sut hitam yang bergaya, ia bukan sekadar persembahan. Ia adalah penceritaan emosi secara visual.
Di tengah-tengah kesibukan jelajah mereka ke bandar-bandar besar seperti São Paulo, Mexico City, dan seterusnya ke Tokyo Dome, XG tetap utamakan satu perkara: menyampaikan cerita. IN THE RAIN bukan sekadar lagu—ia adalah ruang untuk kita berasa, berfikir, dan mungkin, perlahan-lahan menyembuh.
Lagu ini hadir tidak lama selepas kejayaan mereka dengan “IS THIS LOVE” sebagai lagu kempen global untuk jenama ANESSA, dan akan disusuli pula dengan single keenam mereka, MILLION PLACES, pada 14 Mei—hari yang sama dengan konsert penutup mereka di Tokyo Dome.