Ekonomi tumbuh sekadar 3.7 peratus tetap memuaskan – Amir Hamzah

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Pertumbuhan ekonomi sebanyak 3.7 peratus, yang lebih rendah berbanding unjuran sekitar empat peratus masih disifatkan sebagai memuaskan dalam konteks ekonomi dunia yang sangat mencabar ketika ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 3.7 peratus yang dicapai juga adalah lebih baik jika dibandingkan dengan negara seperti Singapura (1.1 peratus) dan Amerika Syarikat (2.5 peratus).

Jelas beliau, pencapaian itu antaranya didorong oleh pertumbuhan perdagangan global yang lebih perlahan.

“Asas ekonomi pada suku keempat 2023 juga semakin kukuh dan momentum tersebut dijangka akan memacu pertumbuhan lebih kukuh pada tahun 2024.

“Kadar pengangguran telah turun kepada 3.3 peratus bagi suku keempat 2023 selaras dengan tahap sebelum COVID-19.

“Kadar inflasi menurun ke 1.6 peratus pada suku keempat 2023 berbanding dua peratus pada suku ketiga, iaitu antara terendah di Asia.

“Prestasi eksport menunjukkan pemulihan pada Januari 2024 dengan peningkatan sebanyak 8.7 peratus selepas menguncup selama sepuluh bulan sebelumnya.

“Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Pembuatan meningkat ke 49.5 pada Februari 2024 iaitu tertinggi sejak September 2022, sebagai tanda awal pemulihan sektor pembuatan,” katanya pada sesi penggulungan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi Kementerian Kewangan (MoF) di Dewan Rakyat pada Isnin.

Mengulas lanjut, Amir Hamzah berkata prospek pelaburan berada pada tahap sangat baik, dengan pelaburan diluluskan pada 2023 meraih RM329.5 bilion iaitu pencapaian tertinggi dalam sejarah negara.

Beliau menambah usaha ditingkatkan bagi memudah cara perniagaan dan menyegerakan pelaksanaan pelaburan untuk memacu pertumbuhan tahun ini.

“Keyakinan pelabur antarabangsa juga terus dicerminkan semasa lawatan Perdana Menteri ke Australia baru-baru ini dengan minat pelaburan daripada syarikat Australia bernilai RM24.5 bilion,” katanya lagi lapor Astro Awani.

Dalam masa sama, beliau berkata kerajaan yakin sasaran ekonomi negara antara empat peratus hingga lima peratus pada 2024 mampu dicapai.

Sementara itu, Amir Hamzah berkata peningkatan kadar dasar semalaman (OPR) yang lebih rendah iaitu sebanyak 125 mata asas daripada 1.75 peratus ke 3.00 peratus berbanding negara lain, antara sebab utama ringgit menurun.

Ujarnya, negara seperti Filipina, Indonesia, Korea serta India telah meningkatkan kadar dasar utama mereka ke paras yang lebih tinggi sebanyak 200 ke 450 mata asas berbanding Malaysia.

“Bank Negara Malaysia (BNM) juga pada 7 Mac lalu masih mengekalkan kadar OPR pada 3.00 peratus untuk kali kelima berturut-turut.

“Dalam masa sama, perbezaan ketara dalam kadar faedah dengan Amerika Syarikat (AS) iaitu sebanyak 250 mata asas mendorong pelabur asing untuk mengalihkan modal mereka keluar daripada pasaran domestik ke pasaran yang memberikan pulangan lebih tinggi,” jelas beliau.

Katanya, matlamat utama Jawatankuasa Dasar Monetari BNM dalam menentukan kadar OPR adalah untuk menstabilkan harga, selain memastikan pertumbuhan ekonomi yang mampan, dan bukan mengawal kadar pertukaran ringgit.

Begitu pun, jika OPR dinaikkan untuk mengukuhkan ringgit, beliau berkata ekonomi negara akan terkesan dan pelbagai pihak khususnya peminjam perlu membayar faedah lebih tinggi.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat