Siasat Akaun Bank Rahsia UMNO, Gesa Pemimpin Bersatu

KUALA LUMPUR – Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) didesak siasat dakwaan yang dibuat di mahkamah bahawa UMNO mempunyai akaun bank rahsia yang tidak diaudit yang melanggar Akta Pertubuhan.

Memetik Malaysiakini, Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Dr Muhammad Faiz Na’aman berkata, “ akaun bank yang tidak diisytiharkan (dan sumbangan politik yang tidak diaudit), jika terbukti berkaitan langsung dengan parti dan kepemimpinan mereka, adalah pelanggaran serius di bawah peraturan ROS.

“Semestinya (perlu siasat). Demi keadilan dan ketelusan,” katanya.

Dakwaan berhubung akaun bank rahsia itu dibuat oleh pihak pendakwaan dalam saman sita pelucutan harta berkaitan 1MDB oleh kerajaan terhadap Obyu Holdings.

UMNO telah mendakwa bahawa wang yang ingin dirampas oleh kerajaan adalah milik parti itu.

Dalam keterangan bertulis yang membantah dakwaan itu, pihak pendakwa berkata akaun tersebut, yang tidak diaudit, digunakan untuk menerima sumbangan politik.

“Wang tunai yang tidak dihitung, tidak diverifikasi dan tidak diaudit juga menyalahi pelbagai peruntukan dalam Akta Pertubuhan, yang boleh mengakibatkan Umno dibatalkan pendaftaran oleh ROS,” kata pihak pendakwaan.

Mengulas perkara ini, Faiz berkata, pendedahan itu merupakan pengkhianatan jelas terhadap perlembagaan UMNO dan anggotanya sendiri.

“Hakikat bahawa akaun itu ada sejak tahun 1988 juga akan memburukkan bekas presiden UMNO, yang, sudah tentu mengetahui kewujudannya atau mendapat manfaat dari akaun itu,” tambahnya.

Tun Dr Mahathir Mohamad adalah Presiden UMNO pada tahun 1988. Beliau juga bekas pengerusi Bersatu.

Dr Mahathir pada tahun 2015 mengatakan bahawa semasa menjadi Presiden UMNO, sumbangan politik dimasukkan ke dalam akaun parti yang mempunyai tiga orang pemegang amanah termasuk dirinya.

“Pemegang amanah akan mempunyai akaun. Semua sumbangan, terutama untuk pilihan raya, dimasukkan ke dalam akaun ini.

“Pemegang amanah juga dinamakan sebagai pemegang ekuiti dan pemilik harta bagi pihak UMNO,” katanya.

UMNO sebelum ini dibatalkan pendaftarannya pada tahun 1988 – pada tahun yang sama akaun tersebut dikatakan dibuka – setelah mahkamah mendapati parti itu telah melanggar Akta Pertubuhan kerana terdapat beberapa cawangan yang tidak berdaftar.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Orang Melayu biasa tak derhaka kepada raja tapi angkara darurat mereka marah – Tun M

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan darurat membangkitkan kemarahan orang Melayu kepada istana kata, Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kata beliau, kemarahan orang Melayu itu...

PAS bangga DAP label parti itu paling bahaya

KUALA LUMPUR - Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad bangga dengan label yang diberikan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa parti Islam...

Tangguh Pemilihan Boleh Menjerumus UMNO ke Tangan PH – UMNO Gerik

KUALA LUMPUR - Penangguhan Pemilihan UMNO akan menjadi antara punca parti menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti. Pemangku...