Bukti Trump Mengaku Sembunyi Maklumat Bahaya Covid-19, Terdedah

Washington: Presiden Donald Trump mengakui bahawa beliau telah tahu; beberapa minggu sebelum kematian pertama akibat Covid-19 berlaku di Amerika Syarikat, maklumat yang mengesahkan bahawa virus itu berbahaya, boleh disebarkan melalui udara serta sangat mudah berjangkit.

Menariknya, walaupun dengan semua maklumat tersebut, beliau masih lagi berulang kali memandang rendah virus berkenaan secara terbuka, menurut wartawan legenda Bob Woodward dalam buku barunya “Rage.”

“Ini adalah perkara yang boleh membawa maut,” kata Trump kepada Woodward pada 7 Februari.

Dalam satu siri wawancara dengan Woodward, Trump mendedahkan bahawa beliau memiliki tahap perincian yang mengejutkan mengenai ancaman virus itu lebih awal daripada yang diketahui sebelumnya.

“Cukup mengagumkan,” kata Trump kepada Woodward, sambil menambah bahawa coronavirus mungkin lima kali “lebih membunuh” daripada selesema.

Pengakuan Trump ini sangat bertentangan dengan komennya yang sering dibuat pada masa itu yang menegaskan bahawa virus itu “akan hilang” dan “semuanya berjalan lancar.”

Buku itu, menggunakan kata-kata Trump sendiri, menggambarkan beliau bseorang Presiden yang telah mengkhianati kepercayaan masyarakat dan tanggungjawab paling asas dari pejabatnya.

Dalam “Rage,” Trump berkata tugas presiden adalah “untuk menjaga keselamatan negara kita.” Tetapi pada awal Februari, Trump memberitahu Woodward bahawa beliau tahu betapa membunuhnya virus itu, dan pada bulan Mac, mengakui dia menyembunyikan pengetahuan itu dari orang ramai.

“Saya ingin selalu mengetepikan hakikat (bahaya virus berkenaan),” kata Trump kepada Woodward pada 19 Mac, walaupun beliau telah mengisytiharkan darurat nasional berkaitan virus itu beberapa hari sebelumnya.

“Saya masih suka mempermainkannya, kerana saya tidak mahu menimbulkan rasa panik.”

Sekiranya, daripada mengabaikan apa yang beliau tahu, Trump boleh bertindak tegas pada awal Februari lagi dengan melaksanakan perintah berkurung dan memberi mesej yang konsisten supaya rakyat memakai topeng, menjaga jarak sosial dan mencuci tangan, para pakar percaya beribu-ribu nyawa rakyat Amerika dapat diselamatkan.

Pendedahan yang mengejutkan dalam “Rage,” yang diperoleh CNN – menjelang pelancarannya pada 15 September, dibuat semasa 18 sesi wawancara yang diberikan Trump kepada Woodward dari 5 Disember 2019 hingga 21 Julai 2020. Wawancara itu dirakam oleh Woodward dengan izin Trump, dan CNN telah memperoleh salinan beberapa rekod audio wawancara tersebut.

*Rage” juga merangkumi penilaian berani terhadap Presiden Trump dari ramai bekas pegawai keselamatan nasionalnya, termasuk bekas Setiausaha Pertahanan James Mattis, mantan Pengarah Perisikan Nasional Dan Coats dan mantan Setiausaha Negara Rex Tillerson. Mattis disebut sebagai menyebut Trump” berbahaya ” dan “tidak layak” untuk menjadi panglima besar.

Woodward menulis bahawa Coats “terus menimbulkan kepercayaan rahsia, kepercayaan yang dicambah dan bukannya diturunkan, walaupun tidak disokong oleh bukti perisikan, bahawa Putin mempunyai sesuatu ke atas Trump.”

Woodward meneruskan, menulis bahawa Coats merasa, “Bagaimana lagi untuk menjelaskan tingkah laku presiden? Coats tidak dapat melihat penjelasan lain

Buku ini juga memuatkan penilaian keras kepemimpinan Presiden terhadap virus dari Dr. Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit tertinggi pentadbiran, dipetik sebagai berkata kepada orang lain bahawa kepemimpinan Trump “tanpa kemudaratan” dan bahawa “lingkungan perhatiannya seperti angka tolak.”

“Tujuan utamanya (Trump) adalah untuk dipilih semula,” kata Fauci kepada rakannya, menurut Woodward. Fauci menjawab dakwaan itu dalam wawancara bersama Fox News pada hari Rabu, dengan berkata dia akan mempersoalkan pendedahan tersebut – CNN

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Audio Anwar, Zahid ulas PAU 2020 tersebar, rundingan UMNO-PKR masih ‘on’

KUALA LUMPUR - Satu rakaman video dan audio didakwa mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar...

Berita Berkaitan

Suntikan vaksin Pfizer mungkin perlu dos ketiga

WASHINGTON: Suntikan dos ketiga vaksin COVID-19 mungkin diperlukan dalam tempoh setahun selepas menjalani inokulasi. Ketua Pengarah Operasi Pfizer, Albert Bourla, berkata vaksinasi tahunan untuk melawan...

Pemilik Kapal Kontena MV Ever Given Diarah Bayar Ganti Rugi RM3.715 Bilion

KAHERAH - Mahkamah di Mesir memerintahkan kapal kontena Ever Given yang baru-baru ini menyekat Terusan Suez selama seminggu, untuk ditahan. Ia sehingga kapal itu membayar...

Covid-19: Varian Afrika Selatan ‘Menembusi Kekebalan’, Pfizer Tidak Mampu Melawan?

BAITULMUQADDIS: Varian koronavirus yang ditemukan di Afrika Selatan dilaporkan dapat ‘menembusi kekebalan’ vaksin Covid-19 dihasilkan Pfizer-BioNTech sehingga ke sesuatu tahap tertentu. Penemuan itu berdasarkan satu...