Rombak semula akta finas

MAHB Fail Tuntutan Caj Tertunggak Penerbangan RM78 Juta Terhadap AAX

KUALA LUMPUR: Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengambil tindakan undang-undang terhadap AirAsia X Bhd (AAX) untuk menuntut RM78.16 juta caj tertunggak penerbangan yang gagal...

Felda Berhasrat Ambil Semula 350,000 Hektar Tanah Daripada FGV

KUALA LUMPUR: Felda berhasrat mengambil semula sejumlah 350,000 hektar tanah yang dipajak kepada FGV Holdings Bhd (FGV) bagi mengukuhkan kedudukan kewangan syarikat. Pengerusi, Datuk Seri...

Pele Genap Usia 80 Tahun Hari Ini

SAO PAULO: Dianggap sebagai pemain bola sepak terhebat sepanjang zaman, Pele akan menyambut ulang tahunnya yang ke-80 esok. Berkurung di kediamannya di sini kerana pandemik...

Korea Selatan Teruskan Rancangan Vaksin Selesema, Walaupun 25 Mati

SEOUL: Pegawai Korea Selatan hari ini menolak untuk menggantung usaha vaksin inokulasi influenza bermusim, walaupun ada permintaan untuk menghentikannya, termasuk rayuan dari sekumpulan doktor...

KP Kesihatan Jadi Superhero Animasi

PUTRAJAYA – Individu kesayangan rakyat Malaysia, Tan Sri Noor Hisham Abdullah kini diangkat sebagai salah seorang ‘adiwira’ dalam siri animasi popular tempatan, BoBoiBoy. Jangan silap...

KECOH satu negara apabila Menteri Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM), Datuk Saifuddin Abdullah mengumumkan mana-mana pihak yang melakukan penggambaran dan rakaman media sosial perlu memohon lesen daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Kenyataan semasa berhujah pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat pada 23 Julai lalu mengundang kecaman pelbagai pihak.

Saifuddin kemudian tampil dengan jaminan undang-undang yang mana perkara itu tidak akan dikenakan terhadap pengguna media sosial sama ada di TikTok, YouTube atau platform lain.

Beliau bagaimanapun menekankan yang perlunya Akta Finas ditambah baik supaya bersesuaian dengan kehendak semasa.

Berikutan itu, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Gabung Anak Seni tampil mencadangkan agar KKMM melakukan penambahbaikan terhadap Akta Perbadanan Kemajuan Nasional Malaysia (Finas) 1981 selaras dengan perkembangan teknologi hari ini.

Presidennya, Ellie Suriati Omar berkata, terlalu ramai yang mengambil kesempatan membuatkan akta terbabit perlu dirombak semula demi melindungi hak dan kepentingan masa depan industri perfileman tanah air.

“Antara yang perlu dilakukan ialah mengenakan lesen untuk pemilik saluran YouTube kerana golongan itu menjana pendapatan lumayan daripada platform berkenaan.

“Saya bercakap atas kapasiti pemain industri dan berasaskan kandungan kreatif. Ini adalah platform anak seni sebelum sebarang penambahbaikan dilaksana kerajaan.

“Sememangnya kami mahukan perubahan akta baharu yang lebih kukuh dan boleh membawa kebaikan menyeluruh kepada pelakon, penerbit, royalti dan muzik,” katanya pada sidang media diskusi Gabung Anak Seni berkenaan Akta Finas 1981: Relevan Yang Terbatal? di Petaling Jaya, Khamis lalu.

Hadir sama dalam program ini ialah Timbalan Presiden Gabung Anak Seni, Gibran Agi Abdul Ghaffar serta penerbit filem Ada Apa Dengan Dosa, Datuk Ayu Puteh dan penerbit Town Mall, Zainuddin Mohd Ismail.

Menurutnya lagi, menteri perlu melaksanakan segera lesen pemilik saluran YouTube kerana mereka berjaya dengan kandungan kreatif disiarkan.

“Mereka ambil kandungan antaranya daripada sumber lain dan muatkan dalam saluran mereka. Malah cerita saya sendiri turut diambil oleh mereka.

“Daripada sini mereka dapat banyak tontonan dan dapat buat duit. Tak kiralah samada Youtuber popular atau tidak, asalkan ada saluran YouTube perlu mohon lesen.

“Dengan cara ini, mereka juga tak boleh sewenang-wenangnya menghasilkan kandungan yang berkonsep lucah atau melanggar batasan,” katanya.

Pelakon dan pengarah terbabit tidak kisah sekiranya berdepan kecaman masyarakat atas tindakannya itu.

“Rakaman yang dibuat oleh Youtuber atas tujuan tertentu antaranya mencari wang dan dianggap sebagai kandungan kreatif. Jadi, perlulah ada lesen.

“Saya juga kesal apabila ada Youtuber kondem filem tempatan hingga menjejaskan jumlah kutipan tayangan. Ia buat kami rugi kerana mempengaruhi penonton.

“Tiada orang mahu menonton filem kami selepas ia digelar produk sampah. Industri kita bukan macam Hollywood, 10 peratus saja penggiat filem yang kaya dan selebihnya kategori B40,” katanya.

Ellie turut berharap agar Seksyen 233 dan 221 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 juga dibaik pulih.

Sementara itu Gibran pula menyarankan agar Akta Finas 1981 disemak semula dan diberi penambahbaikan termasuk yang berkaitan dengan Seksyen 224 dan Seksyen 920.

“Ia merangkumi Harta Intelek (copyright), Platform Sosial Media, Perlesenan, Kontrak, Royalti, Dana, Pengedaran (Distribution), Kebajikan karyawan dan pemain industri kreatif serta Ekosistem Industri Hiburan,” katanya.

Gabung Anak Seni akan menyerahkan memorandum berkaitan isu dibangkitkan kepada KKMM, Finas dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam masa terdekat.

Harian Metro

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Mujahid Rayu UMNO Sokong Anwar

Naib Presiden Amanah Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa mendakwa UMNO telah menjadi mangsa kumpulan ‘pembelot’ dalam Kerajaan Perikatan Nasional. Dalam artikel terbaharu bertajuk ‘Membuang...

Muhyiddin Pertimbang Bubar Parlimen Disember 2020

CYBERJAYA - Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertimbangkan pembubaran Parlimen pada Disember 2020 sekiranya Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan November ini gagal mendapat...

ANALISIS: Usaha Bersatu Bunuh UMNO Punca Kegawatan Politik

APA yang berlaku sepanjang minggu ini mungkin boleh menjurus kepada kejatuhan kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam beberapa hari lagi, jika pasukan beliau...

Berita Berkaitan

Chacha Maembong Lapor Polis, Nafi Terbabit Sindiket Pelacuran

KUALA LUMPUR - Pelakon, Chacha Maembong membuat laporan di Balai Polis Seremban, Negeri Sembilan ekoran dakwaan mengaitkan dirinya terbabit dalam sindiket pelacuran kelas atasan...

Jam Tangan Mewah Supreme x Jacob & Co Akan Dijual Esok Pada Harga RM58,000

Seperti biasa Supreme akan menjual koleksi terbaru mereka setiap Khamis. Cuma untuk keluaran esok, satu item yang sangat luar biasa akan dijual pada harga...

Awie, Ella jayakan konsert ‘hijau’ dalam talian

KUALA LUMPUR: Dalam aktif berkarya, nama-nama besar industri muzik tidak pernah gagal melahirkan sokongan terhadap perjuangan menjaga alam sekitar. Terbaru, melalui Konsert Hijau Virtual IGEM,...