Presiden Pas Bidas Pihak Yang Masih Bernafsu Untuk Ambil Alih Tampuk Negara Ketika Covid-19 Belum Reda

KUALA LUMPUR: Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengecam beberapa pihak yang didakwa tidak berhenti berpolitik ketika situasi COVID-19 negara semakin meruncing.

Pas menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong bahawa segala ‘politicking’ perlu dihentikan supaya tidak mengganggu pentadbiran negara.

“Secara khusus, Pas memahami keadaan darurat pandemik COVID-19 dan menjunjung titah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong supaya dihentikan segala ‘politicking’ yang boleh mengganggu kestabilan pemerintahan negara.

“Namun, masih lagi terdapat dalam kalangan kita yang seolah-olah meletakkan Malaysia berada di luar alam bumi.

“Mereka masih tidak henti-henti daripada ‘politicking’ dan sangat bernafsu untuk mengambil alih tampuk kepimpinan negara dan negeri dalam suasana COVID-19 yang sebegini rupa,” ujar beliau dalam kenyataan yang dikongsi di akaun Facebook peribadinya.

Kenyataan tersebut ditulis Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah itu dari Institut Jantung Negeri di mana beliau sedang menerima rawatan susulan selepas dikejarkan ke Hospital Putrajaya pada 16 Februari lalu setelah mengalami sesak nafas.

Abdul Hadi dalam masa sama turut memetik perbandingan yang pernah dibuat Rasulullah SAW terhadap tindakan kumpulan ini laksana mereka yang berada di petak bawah di dalam sebuah bahtera.

“Mereka ingin menebuk kapal daripada bawah kerana bersikap gopoh ingin mendapatkan air untuk mereka sahaja tanpa mengira semua orang yang berada di dalam bahtera. Mereka perlu dihalang agar semuanya selamat,” tulis beliau lagi.

Dalam kenyataan sama, Abdul Hadi mendakwa, Pas sebaliknya, mengutamakan kepentingan rakyat atas beberapa peranan yang diamanahkan kepada parti itu.

“Setelah membentuk kerajaan Perikatan Nasional mengikut lunas demokrasi, Pas yang diberikan beberapa peranan dalam Kabinet terus menjalankan tugas masing-masing tanpa banyak soal, kerana Pas meletakkan kepentingan rakyat yang lebih diutamakan,” tegasnya.

– Astro Awani

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Parlimen Bersidang Segera, Vaksinasi Tanpa Birokrasi – Titah Agong

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah menitahkan m persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

Berita Berkaitan

Menteri dan Timbalan Menteri BN Ikrar Terus Sokong Muhyiddin Hingga PRU

PUTRAJAYA - Menteri dan Timbalan Menteri dari Barisan Nasional (BN) berikrar akan terus menyokong kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri disebalik notis...

BBC, Majlis Pembangkang Selangor Sokong Persidangan Dun Diadakan Segera

KUALA LUMPUR: Majlis Penyokong Kerajaan (BBC) dan Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor menyokong titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Dua Lokaliti Di Kunak Dikenakan PKPD Bermula Khamis – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di Kampung Pangi Hujung dan Kampung JKR Lama di Kunak, Sabah bermula Khamis ini...