Buku Thommy Thomas, makan cili rasa pedas kata Rafidah

Kuala Lumpur – Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz menyifatkan tulisan memoir bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas berjudul My Story: Justice in the Wilderness umpama ‘makan cili rasa pedas’.

Beliau berkata, setiap orang mempunyai pandangan berbeza termasuk Tommy namun, itu tidak memberi seseorang itu hak untuk mengharamkan buku berkenaan.

“Penting untuk diingat bahawa setiap orang yang menulis memoir peribadinya, tidak boleh dipaksa untuk melihat sesuatu dari sudut pandang pembaca, penganalisis atau pengulas.

“Seseorang tidak seharusnya menghukum penulis hanya kerana tidak menyukai mesej itu kerana berbeza dengan pandangan atau persepsi mereka,” katanya melalui hantaran di Facebook miliknya pada Selasa.

Menurutnya, jika penulis menyampaikan mesej daripada perspektif peribadinya, maka orang ramai perlu menghormati pandangan mereka.

“Ini adalah trend yang membimbangkan, ketika tidak ada ruang untuk perbezaan pendapat, dan kepelbagaian pandangan.

“Tetapi pada masa sama, tidak ada yang mengambil tindakan terhadap beberapa kesalahan, dan salah tafsiran fakta oleh beberapa orang. Walaupun ia telah menjadi tular di media sosial,” jelasnya.

Dalam pada itu, Rafidah yang dalam proses menyiapkan memoirnya sendiri berkata, pembaca tidak hanya mengharapkan pandangan baik-baik mengenai peristiwa atau individu yang akan disebutkan.

“Tidak ada yang dibenarkan memberi panduan kepada saya ketika saya menulis memoir saya. Saya tahu apa yang berlaku, apa yang dikatakan, dan terpulang kepada saya untuk menyebut nama atau tidak.

“Itu terpulang kepada saya. Tidak ada pembetulan politik dalam meletakkan pen ke kertas, untuk mengaitkan memoir seseorang,” ujarnya.

Pada Jumaat, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima tujuh laporan polis di seluruh negara berhubung kes Tommy berkaitan penulisan buku berjudul ‘My Story: Justice in the Wilderness’ yang didakwa memfitnah banyak pihak.

Topik Hangat

Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

CYBERJAYA - Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggugurkan semua menteri kabinet dari...

Tiga Lagi ADUN Amanah Keluar Parti – Laporan

CYBERJAYA - Sekurang-kurangnya tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Nasional (Amanah), kali ini di Johor dilaporkan bertindak keluar parti untuk...

Najib Masih Pilihan Rakyat Menjadi PM

CYBERJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan masih mempunyai pe­ngaruh tersendiri dalam kalangan rakyat negara ini dan menjadi pilihan diangkat semula sebagai Perdana Menteri...

Berita Berkaitan

UMNO Perlis Mesti Bijak Bahagi Kerusi, Pusat Tak Boleh Campur Tangan

KUALA LUMPUR – Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Samad menyokong pendirian UMNO/Barisan Nasional (BN) Perlis untuk terus mengadakan kerjasama politik dengan Perikatan Nasional (PN)...

Dua Bekas ADUN DAP Perak Masuk Bersatu

KUALA LUMPUR - Dua ADUN Perak kini nekad meninggalkan Pakatan Harapan (PH) dan memilih menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN). Memetik laporan Malaysiakini, ADUN Tronoh, Paul...

Lesen Peniaga, Penjaja Dan Bayaran Separuh Sewaan Premis Dilanjutkan Sehingga 31 Julai

KUALA LUMPUR: Kementerian Wilayah Persekutuan bersetuju untuk melanjutkan tempoh pembaharuan lesen berniaga secara percuma dan diskaun sewaan premis, termasuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) milik agensi,...