Thailand akan senaraikan semula ganja sebagai narkotik, dibenarkan untuk kesihatan sahaja

- Advertisement -

BANGKOK- Thailand akan menyenaraikan semula ganja sebagai narkotik menjelang akhir tahun.

Perdana Menterinya, Srettha Thaivisin berkata, pihaknya mahu Kementerian Kesihatan meminda peraturan dan menyenaraikan semula ganja sebagai narkotik.

Jelas beliau, kementerian harus segera mengeluarkan peraturan untuk membenarkan penggunaannya untuk tujuan kesihatan dan perubatan sahaja.

Kenyataan itu hadir hanya dua tahun selepas Thailand menjadi antara negara pertama di Asia yang membenarkan penggunaan ganja untuk rekreasi.

Langkah itu berlaku walaupun pertumbuhan pesat sektor runcit domestik untuk ganja, dengan puluhan ribu kedai dan perniagaan muncul di Thailand sejak dua tahun lalu dalam industri yang diunjurkan bernilai sehingga RM4.8 bilion menjelang 2025.

Ganja telah dinyah jenayah untuk kegunaan perubatan pada 2018 dan penggunaan rekreasi pada 2022 di bawah kerajaan terdahulu.

Namun, pengkritik mengatakan liberalisasinya telah disegerakan, menyebabkan kekeliruan besar mengenai peraturan dan peraturan.

Srettha berkata demikian di platform X, susulan d pertemuan dengan agensi yang terbabit dalam penindasan narkotik.

Beliau turut berikrar untuk mengambil pendirian tegas terhadap dadah terlarang dan mengarahkan pihak berkuasa untuk menyampaikan keputusan dan menunjukkan kemajuan yang jelas dalam 90 hari akan datang.

Beliau juga meminta pihak berkuasa untuk mentakrifkan semula apa yang dimaksudkan dengan pemilikan dadah di bawah undang-undang, daripada jumlah kecil kepada satu pil, kepada untuk membolehkan penguatkuasaan lebih ketat oleh pihak berkuasa.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat