Lebih 100,000 Hadir Rumah Terbuka Keluarga Malaysia- PMO

KUALA LUMPUR- Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri 2022 di Seri Perdana di Putrajaya mencatatkan sambutan luar biasa apabila lebih 100,000 pengunjung direkodkan telah hadir setakat 4 petang Ahad.

Berikutan sambutan luar biasa itu, Pejabat Perdana Menteri memaklumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengambil keputusan melanjutkan majlis itu sehingga selesai meskipun ia sepatutnya berakhir jam 4 petang Ahad.

“YAB PM (Ismail Sabri) tidak sampai hati melihat Keluarga Malaysia beratur panjang menunggu giliran,” menurut Pejabat Perdana Menteri.

Selain itu, majlis yang yang menurut jemputan bermula jam 10 pagi itu telah diawalkan pada jam 9.30 pagi berikutan sambutan dan kehadiran yang luar biasa.

Setakat jam 4 petang, tetamu dan pengunjung masih lagi beratur menunggu giliran ke tapak majlis rumah terbuka itu di Laman Sari bagi menghadiri rumah terbuka serta bertemu Perdana Menteri yang masih lagi bertenaga menyantuni pengunjung yang datang tidak putus-putus.

Memetik Bernama Majlis dengan tema ‘Raya Keluarga Malaysia, Syawal Dirai, Nikmat Disyukuri’ itu merupakan rumah terbuka pertama dihoskan Ismail Sabri selepas dilantik sebagai Perdana Menteri pada 20 Ogos 2021, serta barisan kabinet beliau.

Menurut anggaran awal, dijangka lebih 70,000 pengunjung dan tetamu menghadiri majlis rumah terbuka itu.

Akibat pandemik Covid-19, rumah terbuka tahunan itu tidak dapat diadakan selama dua tahun.

Kali terakhir ia diadakan pada 5 Jun 2019 di Seri Perdana dan dihoskan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan barisan kabinet beliau.