Khaled Nordin gesa ‘lockdown’ penuh di seluruh negara

CYBERJAYA: Kerajaan digesa melaksanakan sekatan penuh (lockdown) di negara ini bagi mengekang penularan Covid-19, memandangkan kes kian meningkat.

Menurut Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Malaysia perlu mencontohi negara-negara maju yang tidak teragak-agak untuk mengambil pendekatan drastik untuk membataskan pergerakan orang ramai dalam memutuskan rangkaian wabak Covid-19.

“Malaysia mesti segera melaksanakan ‘lockdown’ bagi mengekang penularan ini. Jangan lagi teragak-agak dengan arahan yang mengelirukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelas Khaled, rakyat Malaysia tidak kira orang kenamaan, ahli politik mahupun rakyat mesti berkorban dan melupakan segala bentuk kunjungan Hari Raya walaupun dalam daerah yang sama bagi mengelakkan jangkitan.

“Ingatlah, dengan proses vaksinasi yang perlahan, kemampuan kemudahan perubatan telah berada pada tahap maksimum dan petugas kesihatan semakin tertekan, Malaysia berada pada fasa kritikal dalam menangani wabak ini.

“Semua sektor ekonomi mesti memberi laluan kepada ‘darurat kesihatan’ ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata jangkitan harian kes Covid-19 terus melonjak dengan 4,514 kes baru dilaporkan dengan sebanyak 25 kematian.

Untuk rekod, kerajaan mengumumkan pelaksanaan PKP di kawasan-kawasan tertentu di Selangor, Johor, Terengganu, Perak dan Kelantan serta seluruh Kuala Lumpur sebagai salah satu usaha bagi membendung penularan jangkitan Covid-19.

Sementara itu, terdapat beberapa kawasan lain yang menjalani PKP Bersyarat (PKPB), PKP Pemulihan (PKPP) dan PKP Diperketatkan (PKPD).

Manakala semua aktiviti rentas negeri dan daerah tanpa kebenaran pihak polis di seluruh negara tidak dibenarkan, berkuat kuasa 10 Mei hingga 6 Jun ini.

Sementara itu, Khaled berkata, kerajaan tidak boleh teragak-agak dengan arahan yang menyebabkan kekeliruan terutamanya apabila protokol kesihatan tidak lagi berkesan, memandangkan rakyat telah menunjukkan sindrom keletihan terhadap prosedur operasi piawai (SOP) sedia ada.

Pada masa sama, dalam kes sporadik yang dialami oleh negara hari ini, Khaled juga mencadangkan supaya kerajaan mempertingkatkan kebolehan fungsi MySejahtera untuk individu yang positif tidak mengetahui sumber atau tempat mereka mendapat jangkitan tersebut.

“Keupayaan sedia ada MySejahtera seharusnya ketika ini sudah melangkaui keupayaan sekadar imbasan QR.

“Ia seharusnya sudah berupaya memaklum individu jika mereka pernah berada dalam jarak yang dekat dengan individu positif Covid (‘proximity notification’).

“Teknologi ini telah pun dibina melalui kolaborasi Apple dan Google,” katanya.

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Penggunaan Nama Perdana Menteri Perlu Ikut Kad Pengenalan – PMO

KUALA LUMPUR - Semua dokumen rasmi berkaitan nama Perdana Menteri kini perlu menggunakan nama aslinya seperti yang tertera pada kad pengenalan iaitu Mahiaddin Md...

Parlimen Bersidang Segera, Vaksinasi Tanpa Birokrasi – Titah Agong

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah menitahkan m persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana...

Berita Berkaitan

BBC, Majlis Pembangkang Selangor Sokong Persidangan Dun Diadakan Segera

KUALA LUMPUR: Majlis Penyokong Kerajaan (BBC) dan Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor menyokong titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Maut Ketika Tukar Tayar Jentera Berat

IPOH: Seorang pekerja pusat servis tayar maut selepas sekeping besi gandar terpelanting lalu terkena mukanya ketika menukar tayar jentera berat di Kawasan Perusahaan Menglembu...

Lelaki Rebah Di Restoran Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung – Polis

PETALING JAYA - Lelaki yang rebah di sebuah restoran di Taman Sri Bintang, dekat sini petang semalam disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung. Kejadian yang...