Annuar tak putus asa pejuang satukan parti-parti Melayu meski dibuang UMNO

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Bekas Setiausaha Agung BN,Tan Sri Annuar Musa menegaskan bahawa beliau tidak akan sesekali berputus asa untuk menyatukan parti-parti Melayu meskipun berdepan kemungkinan dipecat daripada partinya sendiri.

Annuar mengakui sedar bahawa ada pihak mendakwanya cenderung kepada ‘sebuah parti Melayu’, yang tidak dinamakannya.

“Saya tidak akan ‘give up’ walau saya dipecat kerana dikatakan pro sebuah parti Melayu.

“Saya istiqamah dengan pendirian bahawa parti saya hanya akan menjadi kuat sekiranya parti saya berupaya bermuafakat dan berkerjasama dengan semua parti Melayu yang lain.

“Dan seterusnya memupuk kesatuan dengan parti-parti dan bangsa lain dalam sebuah negara berbilang bangsa dan agama,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya hari ini.

Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh sebelum ini dilihat cenderung kepada Bersatu kerana mempertahankan kerjasama UMNO dengan parti itu dalam Perikatan Nasional (PN).

Ketika pucuk pimpinan UMNO dilihat berusaha memutuskan kerjasama dengan Bersatu, Annuar sebaliknya mempertahankannya.

Annuar merupakan Setiausaha Agung UMNO sebelum tempatnya digantikan oleh Datuk Seri Ahmad Maslan pada Mac 2020.

Pada 5 Januari lalu, BN memecat Annuar sebagai Setiausaha Agung gabungan itu dan tempatnya turut digantikan Ahmad Maslan yang juga setiausaha agung bersama Muafakat Nasional (MN).

Annuar sebelum ini mendedahkan kesahihan surat sokongan UMNO terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dilantik sebagai perdana menteri yang ditandatangani Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Annuar berkata dia mendedahkan mengenai surat berkenaan kerana tidak bersetuju dengan pendirian pemimpin UMNO menyokong Presiden PKR itu.

Dalam pada parti itu, Annuar berkata tindakan menghasut supaya membenci sesama parti Melayu sedang rancak dilancarkan pihak tertentu, dan perkara itu “disambut secara tak sedar oleh sesetengah orang Melayu sendiri”.

“Kita wajib terus berusaha agar penyatuan dan muafakat parti dan orang Melayu mesti dijadikan realiti. Tanggungjawab ini bukan sekadar satu strategi politik, tapi satu jihad dalam menunaikan perintah Allah SWT,” katanya.

Sehubungan itu, Annuar berkata UMNO wajib memimpin dengan menerapkan perpaduan dan muafakat.

“Apakah fitrah manusia lebih cenderung kepada permusuhan dari perdamaian?

“Dua anak Adam, di awal kejadian manusia pun berbalah satu sama lain. Namun mendamaikan antara pihak yang berbalah, adalah perintah agama,” katanya lagi.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
2,269FollowersFollow
27,593FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat