Tak adil! Penyokong Daesh dihukum, LTTE pula dilepas – Dr Kamarul Zaman

Kuala Lumpur – Penganalisis politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff berpandangan bahawa berlaku ketidakadilan di antara dua kes berasingan melibatkan pendakwaan ke atas penyokong kumpulan pengganas Daesh dan penyokong Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Beliau merujuk kepada kes seorang penjual cendol yang dijatuhi hukuman penjara 16 tahun oleh Mahkamah Tinggi, semalam, selepas didapati bersalah atas sembilan pertuduhan berkait dengan sokongan terhadap Daesh, empat tahun lalu.

Berbeza dengan kes Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seremban Jaya, P Gunasekaran dan ADUN Gadek, G Saminathan yang dilepas serta dibebaskan mahkamah atas pertuduhan berkaitan kumpulan LTTE, pada tahun lalu.

“Pada 29 Oktober 2019, YB Saminathan pun didakwa di bawah Seksyen 130J (1)(a) Kanun Keseksaan kerana memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE dan didakwa di bawah Seksyen 130JB(1)(a) Kanun Keseksaan kerana memiliki item berkaitan kumpulan pengganas LTTE.

“Manakala, YB Gunasekaren pula didakwa di bawah Seksyen 130J (1)(a) Kanun Keseksaan kerana memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE.

“Begitupun, hasil daripada arahan untuk tidak meneruskan prosiding yang dikeluarkan oleh Peguam Negara waktu itu, Tan Sri Tommy Thomas, YB Gunasekaren pun dilepas dan dibebaskan pada 24 Februari 2020 manakala YB Saminathan pula dilepas dan dibebaskan pada 25 Februari 2020,” katanya dalam satu kenyataan.

Walhal, Kamarul berkata, kedua-dua kes adalah sama iaitu melibatkan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas atau pemilikan item berkaitan kumpulan pengganas, satu kepada Daesh dan satu lagi kepada LTTE.

Malah, tegasnya, pemberian sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE boleh dianggap sebagai jauh lebih serius.

Ini kerana, dakwanya, ia turut melibatkan ucapan dan bukan sekadar pengedaran item sahaja seperti di dalam pemberian sokongan kepada kumpulan pengganas Daesh.

“Malangnya mengapa Nahzatulazran dijatuhkan hukuman penjara tetapi YB Gunasekaren dan YB Saminathan dilepas dan dibebaskan begitu sahaja?

“Apakah yang menyebabkan layanan berbeza boleh diberikan kepada Nahzatulazran berbanding layanan kepada YB Gunasekaren dan YB Saminathan? Di manakah keadilan?,” soalnya.

Sebelum ini, bekas Peguam Negara memutuskan untuk menghentikan prosiding terhadap 12 tertuduh yang menghadapi 34 pertuduhan berhubung menyokong kumpulan pengganas LTTE.

Tommy dalam kenyataannya berkata, tindakan itu diputuskan selepas tiada prospek jelas untuk sabitan ke atas pertuduhan terbabit.

“Dalam menjalankan kuasa budi bicara saya, menurut Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan saya memutuskan untuk memberhentikan prosiding terhadap mereka berkuat kuasa serta merta,” katanya.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Orang Melayu biasa tak derhaka kepada raja tapi angkara darurat mereka marah – Tun M

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan darurat membangkitkan kemarahan orang Melayu kepada istana kata, Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kata beliau, kemarahan orang Melayu itu...

PAS bangga DAP label parti itu paling bahaya

KUALA LUMPUR - Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad bangga dengan label yang diberikan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa parti Islam...

Tangguh Pemilihan Boleh Menjerumus UMNO ke Tangan PH – UMNO Gerik

KUALA LUMPUR - Penangguhan Pemilihan UMNO akan menjadi antara punca parti menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti. Pemangku...