Seniman versatil tanah air PyanHabib telah meninggal Dunia

- Advertisement -

Berita mengenai pemergian penyair dan pelakon, Pyanhabib (nama sebenarnya Mohd Supyan Abdul Rahman), yang meninggal dunia di kediamannya di Hulu Kelang, telah disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Belia dan Kemajuan Sukan, Pemberdayaan Usahawan dan Ekonomi Kreatif, Pengurusan Bencana Selangor, Mohd Najwan Halimi melalui laman sosialnya. 

Pyanhabib lahir pada 27 Mei 1958 dan berasal dari Taiping, Perak. Beliau aktif menulis dan membaca puisi sejak 1976 bersama Anak Alam dan mencetuskan fenomena baca puisi di bawah tiang lampu 10 tahun kemudian. 

Selain daripada puisi, beliau juga terlibat dalam teater, lakonan filem, dan menulis beberapa buah buku. Kumpulan seni Anak Alam yang diasaskan pada dekad 1970-an oleh sekumpulan seniman tanah air, termasuk penyair, pemain teater, penulis, dan pelukis, tidak hanya berkarya menerusi ekspresi seni, tetapi juga mengulas isu masyarakat seperti kemiskinan. 

Pada tahun 2023, Allahyarham dianugerahkan Tokoh Penyair Kuala Lumpur 2023 oleh Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA).

Pemergian Pyanhabib dianggap sebagai satu kehilangan besar terhadap PENA, dan Presiden PENA, Dr Mohamad Saleeh Rahamad, menyatakan bahawa mereka sangat akrab dengan Allahyarham dan terkejut dengan pemergiannya. Semasa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2024. 

Pyanhabib, yang nama sebenarnya Mohd Supyan Abdul Rahman, telah menghasilkan beberapa buku yang memaparkan kepekaan dan kreativiti seninya. Berikut adalah beberapa buku yang ditulis olehnya:’

  1. Balada Pyanhabib: Buku ini mengandungi puisi-puisi yang mencerminkan perjalanan hidupnya dari tahun 1975 hingga 2011. Dalam buku ini, Pyanhabib mengungkapkan perasaannya secara mendalam melalui sajak-sajak yang penuh luka dan bara. Buku ini juga memuatkan gambar-gambar nostalgia dan karikatur yang mengiringi setiap sajaknya1.
  2. Lain-lain Karya: Selain dari Balada Pyanhabib, Pyanhabib juga terlibat dalam menulis beberapa buah buku lain yang mungkin tidak sepopular, tetapi tetap memaparkan keunikan dan kebijaksanaan pandangannya. Namun, maklumat lanjut mengenai buku-buku ini mungkin perlu dicari melalui sumber-sumber lain.

Pyanhabib merupakan seorang seniman yang mengambil berat tentang masyarakat dan kehidupan sekitarnya melalui seni puisi dan karya-karya lainnya. Kehilangannya merupakan satu kerugian besar bagi dunia seni dan budaya di Malaysia.

Semoga Allahyarham ditempatkan di antara orang-orang yang beriman serta warisannya terus dikenang dalam dunia seni Malaysia.-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat