“Kita tidak perlu balik semula kepada tradisi Presiden UMNO mesti jadi PM,” – Shahrir Samad

KUALA LUMPUR – UMNO tidak boleh lagi berpegang kepada tradisi turun temurun parti itu yakni Presiden UMNO mesti menjadi calon Perdana Menteri, kata Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Samad.

Memetik Malaysiakini, Shahrir berkata, UMNO tidak boleh lagi mengamalkan konsep ‘one man show’ atau seorang tokoh saja bertindak sebagai dominan dan menguasai segala-galanya.

Katanya, soal calon perdana menteri sememangnya penting dan UMNO hari ini masih belum mempunyai calonnya.

“Hari ini belum ada sebarang keputusan walaupun kita ada presiden, timbalan presiden, naib presiden, kita tahu. Maknanya kita bakal berdepan dengan keadaan itu sehingga sampai pilihan paya.

“Pilihan jajaran baru yang kita nak bergantung juga pada penerimaan kepimpinan UMNO hari ini bahawa inilah masa untuk berubah, inilah masa untuk memberi cara yang baru.

“Kita tidak perlu balik semula kepada kaedah presiden UMNO mesti jadi perdana menteri,” katanya dalam temu bual Bicara Tokoh, yang disiarkan di Facebook Majlis Profesor Negara (MPN), hari ini.

UMNO sebelum ini dikenali sebagai sebuah parti dominan dan secara tradisinya presiden UMNO menjadi perdana menteri.

Bagaimanapun tradisi Umno menjadi perdana menteri terhenti selepas BN tewas dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu.

Ketika itu UMNO, BN dipimpin bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Dalam pada itu, Shahrir berkata UMNO perlu mempunyai dua orang tokoh yang berkebolehan untuk menjaga parti, dan seorang lagi bertindak mengetuai kerajaan.

Memetik kata-kata bekas perdana menteri, Tun Hussein Onn, yang mana pernah memberitahunya akan tiba masa Umno berbeza kepimpinan parti, dan berbeza daripada kerajaan.

“Dia kata perkara itu akan terjadi. Sebab parti itu akan jadi lebih besar dan kerajaan akan jadi kompleks. Jadi soal urus tadbir kerajaan dan juga kepimpinan parti mungkin perlu kepada kemahiran atau kemampuan yang berlainan.

“Kita kata itu mungkin akan berlaku, tapi bukan semasa waktu dia sebab pada ketika itu masih mudah lagi, tidak kompleks lagi seperti kini,” katanya lagi.

Sementara itu, Shahrir berkata, beliau melihat UMNO mampu membentuk jajaran baru untuk membentuk parti politik dan kerajaan, oleh kerana dianggotai oleh wakil-wakil parti yang mempunyai kebolehan urus tadbir yang tertentu.

“Dari yang kita lihat dan saya terangkan, parti sendiri sudah ada jurucakap dari bidang tertentu, dan sudah mula terima kunjungan duta-duta asing.. jadi keadaan ini adalah kes istimewa tidak pernah berlaku dalam sejarah negara dan UMNO sendiri.

“Jadi berani atau tidak kita melangkah ke jajaran baru ini?” katanya lagi.

Topik Hangat

Hikayat Tan Sri Hamid Bador

Sidang media terakhir Tan Sri Abdul Hamid Bador sebagai Ketua Polis Negara (KPN) penuh kontroversi dan mungkin dilihat oleh sebahagian orang sebagai bersikap membalas...

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Berita Berkaitan

16 Lokaliti Di Sungai Ruan, 7 Kawasan Di Sempalit Dikenakan PKPD Bermula 8 Mei

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di 16 lokaliti di Sungai Ruan serta tujuh kawasan di Sempalit, Raub, Pahang bermula...

Bersatu Siasat Dakwaan Pemimpin, AJK Bahagian Di Johor Letak Jawatan

JOHOR BAHRU - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor akan membuat siasatan dalaman berhubung dakwaan peletakan jawatan beberapa kepimpinan dan ahli jawatankuasa Bersatu Bahagian...

Kerajaan Laksana Misi Bawa Pulang Rakyat Malaysia Dari India – Hishammuddin

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan melaksanakan misi repatriasi khusus bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang berada di wilayah utara dan barat India semasa negara...