E-Dompet: ShoppeePay Catat 500,000 Tuntuntan Bernilai RM150

KUALA LUMPUR: ShopeePay mencatatkan sambutan hebat dengan kira-kira 500,000 tuntutan bagi kredit e-dompet bernilai RM150 pada hari pertama pelancaran program eBelia pada Selasa.

Dalam kenyataan pada Rabu, ShopeePay menjelaskan penuntut yang berjaya bukan sahaja menerima kredit e-dompet RM150 ketika mereka menuntut melalui ShopeePay, malah dijamin menerima baucar tambahan bernilai RM500, menjadikan jumlah ganjaran sehingga RM650.

Ketua ShopeePay Malaysia, Alain Yee berkata walaupun eBelia diumumkan sebagai bantuan untuk meringankan beban kewangan belia di Malaysia dan menggalakkan perbelanjaan tanpa tunai, pihaknya yakin program itu akan berperanan lebih besar ke arah menjana aktiviti ekonomi dan jualan peniaga tempatan secara serentak.

Beliau berkata ShopeePay berbesar hati kerana diberi peluang bekerjasama dengan Kementerian Kewangan, menjadi antara e-dompet rasmi bagi program eBelia, selari dengan usaha berterusannya untuk mengembangkan ekonomi digital Malaysia.

“Usaha digital ini akan mencorak satu kejayaan bagi ekonomi digital negara ini,” katanya.

Beliau berkata pihaknya juga bekerjasama rapat dengan para penjual dan jenama untuk menawarkan penghantaran percuma menerusi pembelanjaan minimum RM6, diskaun 66 peratus serta baucar harian dan banyak lagi semasa 6.6 Jualan Hebat yang berlangsung hingga 6 Jun.

Menerusi penjimatan hebat, golongan belia dapat membeli lebih banyak barangan keperluan tanpa berbelanja secara berlebihan, katanya.

Selain ganjaran tunai yang akan diberikan, 20,000 penuntut eBelia ShopeePay pertama akan menerima pulangan tunai tambahan sebanyak RM5 dengan pembelanjaan minimum RM10 apabila mereka mengimbas kod QR DuitNow e-dompet atau bank lain bagi membuat pembayaran.

Program eBelia dibuka untuk pendaftaran kepada rakyat Malaysia berusia 18 hingga 20 tahun pada 2021, atau pelajar sepenuh masa yang berdaftar dalam kursus setaraf dengan diploma atau Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 4 (SKM4) dan ke atas di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan.

Layari https://shopee.com.my/m/ebelia-claim untuk menuntut kredit eBelia RM150 melalui ShopeePay dan mendapat baucar tambahan bernilai RM500 yang dijamin.

— BERNAMA

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

Vaksinasi: Penyertaan Masih Dibuka Untuk Pengamal Perubatan Swasta Sumbang Khidmat – Dr Adham Baba

CYBERJAYA - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menghargai komitmen dan sumbangan pelbagai pihak dalam usaha menangani pandemik Covid-19, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba...

Pesakit Kategori 4, 5 Meningkat, Penggunaan Katil ICU Cecah 97 Peratus – Dr Adham Baba

PUTRAJAYA - Bilangan pesakit COVID-19 kategori 4 dan 5 yang diperoleh daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) perkhidmatan hospital di seluruh...

Mahkamah Tolak Permohonan Najib Tangguh Pembayaran Tunggakan Cukai LHDN

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini gagal mendapatkan penangguhan terhadap perintah mahkamah berhubung pembayaran tunggakan cukai RM1.69 bilion kepada Lembaga Hasil Dalam...