MIDF Research positif kerjasama Ranhill, CEIG bagi cadangan projek Djuanda

- Advertisement -

CYBERJAYA – MIDF Research positif terhadap langkah Ranhill Berhad menjadikan China Energy International Group Co Ltd (CEIG) sebagai rakan kongsi bagi cadangan projek Djuanda iaitu program bekalan air minuman dari sumber ke paip pertama di Indonesia.

Memetik laporan DagangNews, Ranhill ketika ini mempunyai 74% kepentingan dalam projek Djuanda, manakala ahli konsortium lain ialah PT Varsha (10%), PT PP Persero & PT PP Infrastruktur (15%) manakala Maynilad (0.16%).

Firma penyelidikan dalam kenyataannya berkata, kajian kebolehlaksanaan projek itu sedang dinilai pengawal selia Indonesia, jika diluluskan mereka akan meneruskan proses tender.

“Walaupun projek Djuanda kelihatan menarik dengan konsesi 30 tahun dan kadar pulangan dalaman yang dijangkakan rendah hingga pertengahan,

“Perbelanjaan modal besar antara AS$800 juta hingga AS$900 juta dijangka menjadi kekangan pada kunci kira-kira Ranhill,” kata firma penyelidik itu.

Berbeza dengan model industri air ringan aset Malaysia, MIDF Research berkata, projek Djuanda melibatkan pemilikan aset yang berat.

“Kami memahami bahawa Ranhill telah melakukan penerokaan bagi mencairkan kepentingannya dalam projek itu kepada bahagian bersekutu.

“Walaupun masih awal untuk membuat kesimpulan, kemungkinan kemasukan CEIG sebagai rakan kongsi ekuiti akhirnya boleh menghapuskan kunci kira-kira tidak terjual ini,” katanya.

Menurut laporan itu lagi, Ranhill juga merancang bekerjasama dengan CEIG, yang merupakan anak syarikat China Energy Engineering Corporation Ltd, bagi projek berpotensi lain di Asia Tenggara, kata MIDF Research.

Firma penyelidikan itu turutbmengekalkan saranan ‘beli’ dengan harga sasaran tidak berubah (TP) 80 sen sesaham.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat