FBM KLCI Dijangka Diniagakan Antara Paras 1,550-1,617 Minggu Depan

Tabung Amanah NCTF Tawar Pembiayaan Sehingga RM1 Juta – Dr Shamsul

PUTRAJAYA - Jabatan, agensi kerajaan, badan bukan kerajaan serta institut pengajian awam, dipelawa untuk mengemukakan permohonan bagi cadangan (RFP) bagi pembiayaan di bawah Tabung...

KKM Jangka PKP Hanya 4 Minggu

CYBERJAYA - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan selama empat minggu sahaja. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham...

3,048 Kes Baru Covid-19 Hari Ini, PKP Dijangka 4 Minggu Sahaja – Dr Noor Hisham

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan selama empat minggu sahaja. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor...

Rasuah RM2 Juta: Rayuan Ku Nan terhadap sabitan dan hukuman didengar 22 April

KUALA LUMPUR: Rayuan bekas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor terhadap sabitan dan hukuman penjara 12 bulan serta denda RM2 juta...

Akibat isu peribadi, Shuk digantung sementara bertugas di Hot FM

CYBERJAYA: Ekoran dari tular di media sosial masalah peribadi yang dihadapi oleh pelawak Shuk Sahar, pengurusan Hot FM menggantung sementara tugas di solt Geng...

KUALA LUMPUR – Petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) dijangka berlegar antara paras 1,550 dan 1,617 mata pada minggu depan, dengan kaunter sarung tangan terus menjadi perhatian utama apabila beberapa syarikat sarung tangan akan mengumumkan keputusan suku kedua mereka bermula Ogos.

Justeru itu, Ketua Penyelidikan Malacca Securities Sdn Bhd Loui Low menjangkakan aktiviti membeli saham murah terpilih akan berlaku pada minggu depan.

Bagaimanapun, Low mengingatkan bahawa sentimen pasaran mungkin terjejas susulan perkembangan terbaharu dalam landskap politik negara kerana sebarang keadaan tidak menentu akan memberi kesan kepada prestasi indeks utama.

“Saya fikir keadaan akan lebih jelas pada hujung minggu, kerana sekarang ini situasi masih samar-samar dan banyak keputusan boleh berlaku dalam arena politik. Oleh itu, kami masih menantikan keadaan yang lebih jelas.

“Buat masa ini, kami percaya sebarang keadaan tidak menentu akan menyeret turun KLCI, kita mungkin akan melihat aktiviti membeli saham berharga murah sepanjang minggu depan,” katanya kepada Bernama.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Khamis berkata parti itu membuat keputusan tidak menyertai Perikatan Nasional (PN), sebaliknya akan memperkasakan Muafakat Nasional (MN) bersama PAS dan komponen Barisan Nasional (BN).

Menurutnya, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam pertemuan dengan Ahli Parlimen BN pada Rabu menyatakan hasrat membawa partinya menyertai MN.

Sementara iu, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Sabah untuk memberi laluan kepada pilihan raya negeri yang perlu diadakan dalam masa 60 hari.

Bagi minggu dagangan singkat yang baru berakhir ini, indeks utama FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) diniagakan kebanyakannya tinggi, ditutup pada 1,611.42, paras tertingginya pada tahun ini.

Kenaikan itu disokong terutamanya daripada saham berkaitan sarung tangan di tengah-tengah peningkatan semula kes baharu COVID-19 di seluruh dunia, tetapi kenaikan itu dihadkan oleh pengumuman lanjutan moratorium yang menjejaskan kebanyakan kaunter berkaitan kewangan.

Bagaimanapun, indeks utama mencatatkan penurunan pada Khamis disebabkan kemelut politik tempatan itu.

Bagi asas Jumaat ke Khamis, indeks utama naik 14.14 mata untuk ditutup kepada 1,603.75 daripada 1,589.61 pada minggu sebelumnya.

Di papan skor, Indeks FBM Emas melonjak 141.75 mata kepada 11,413.93, Indeks FBMT 100 naik 140.02 mata kepada 11,254.07 dan Indeks FBM Emas Shariah meningkat 341.48 mata kepada 13,439.53.

FBM 70 meningkat 341.30 mata kepada 14,495.58 dan Indeks FBM ACE melonjak 636.80 mata kepada 8,534.88.

Mengikut sektor, Indeks Perkhidmatan Kewangan menguncup 252.13 mata kepada 13,165.51, Indeks Perladangan meningkat 32.48 mata kepada 7,147.51 dan Indeks Produk dan Perkhidmatan Perindustrian naik 1.48 mata kepada 141.13.

Jumlah dagangan mingguan meningkat kepada 45.91 billon unit bernilai RM26.58 bilion daripada 45.32 bilion unit bernilai RM28.93 bilion pada minggu sebelumnya.

Jumlah dagangan Pasaran Utama berkurangan kepada 20.61 bilion saham bernilai RM17.78 bilion daripada 53.22 bilion saham bernilai RM28.75 bilion.

Sementara itu jumlah dagangan waran meningkat kepada 3.84 bilion unit bernilai RM1.52 bilion daripada 3.60 bilion unit bernilai RM736.71 juta.

Jumlah dagangan Pasaran ACE berkurangan kepada 21.44 bilion saham bernilai RM7.27 bilion berbanding 26.14 bilion unit bernilai RM5.81 bilion.

Bursa Malaysia Bhd dan anak syarikatnya ditutup pada Jumaat sempena cuti umum Hari Raya Aidiladha. Dagangan akan disambung pada Isnin.

– BERNAMA

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

YBR Tampil Membantu Anak Kehilangan Bapa Akibat Pandemik Covid-19

CYBERJAYA - Kisah sedih seorang anak yang kehilangan bapa akibat pandemik Covid-19 telah menarik perhatian Yayasan Bank Rakyat untuk tampil meringankan beban Mohamad Nor...

Polis Tahan Ahli Armada Bersatu, Rampas 1.5 Kilogram Dadah

KUALA LUMPUR – Seorang ahli biro Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) yang disyaki mengedar dadah yang diproses sendiri di rumah berjaya dicekup oleh polis. Suspek...

‘Doakan Saya Masuk Syurga,’ Undang Rasa Sebak Pengerusi PIBG

KUALA LUMPUR - "Doakan saya masuk syurga." Demikian ayat ditinggalkan seorang pemuda yang juga penyumbang dana bagi pembinaan surau di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri...

Berita Berkaitan

PKP: Perlu imbangi ekonomi dan kesihatan – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Keputusan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua dengan memberi kelonggaran tertentu, terutama bagi sektor ekonomi, adalah sesuatu yang sukar tetapi perlu...

Eurocham Malaysia Gesa Komuniti Perniagaan Patuhi SOP Elak Aktiviti Ekonomi Ditutup

KUALA LUMPUR, 24 Jan -- Dewan Perniagaan dan Industri Kesatuan Eropah (EU)-Malaysia (Eurocham Malaysia) berkata komuniti perniagaan harus memandang serius terhadap laporan media...

Kerajaan Tutup Ekonomi Sepenuhnya Jika Kes Covid-19 Terus Meningkat Selepas 4 Februari?

CYBERJAYA: Kerajaan dijangka akan melaksanakan penutupan ekonomi sepenuhnya sekiranya jumlah kes harian Covid-19 di negara ini tidak menunjukkan penurunan, lapor Malay Mail. Portal itu memetik...