Harga RON97 dan Diesel Turun 3 Sen Mulai 5 Jun

- Advertisement -

KUALA LUMPUR,- Kementerian Kewangan hari ini mengumumkan penurunan harga runcit bahan api RON97 dan diesel sebanyak 3 sen seliter masing-masing bagi tempoh 5 Jun hingga 11 Jun 2025.

Penurunan ini menjadikan harga baharu RON97 ditetapkan pada RM3.07 seliter, manakala harga diesel di Semenanjung Malaysia turun kepada RM2.74 seliter. Sementara itu, harga RON95 kekal pada RM2.05 seliter dan harga diesel di Sabah, Sarawak serta Labuan juga tidak berubah, masing-masing kekal pada paras RM2.15 seliter.

Menurut kenyataan kementerian, penyesuaian harga ini dibuat selaras dengan perubahan harga pasaran minyak mentah dunia dan sebagai komitmen berterusan kerajaan dalam menyokong kestabilan harga bahan api negara.

“Kerajaan akan terus memantau perkembangan pasaran dan melaras harga runcit bahan api berdasarkan formula Mekanisme Harga Automatik (APM),” menurut kenyataan itu lagi.

Langkah ini dilihat sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengimbangi kesan turun naik harga global terhadap pengguna domestik, sambil memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara dalam menghadapi tekanan kos sara hidup semasa.

author avatar
Azie Saharuddin
-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat