Ranhill teroka kerjasama dengan China Energy Engineering bagi projek kemudahan air di Indonesia dan Asean

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Ranhill Utilities Bhd akan bekerjasama dengan China Energy International Group Co Ltd (CEIG) bagi cadangan pembangunan projek kemudahan bekalan air minuman serantau awam-swasta di Indonesia.

Dalam pemfailan kepada Bursa Malaysia Isnin lalu, Ranhill memaklumkan mereka telah menandatangani memorandum persefahaman dengan CEIG untuk kerjasama projek bekalan air Ir H Djuanda/Jatiluhur II, dan juga bekerjasama dalam projek berpotensi lain di Asia Tenggara.

“Skop terperinci kerja, hak, dan tanggungjawab, kewajipan dan kewajipan setiap pihak untuk kerjasama itu kemudiannya akan dirundingkan, dibincangkan, dimuktamadkan dan dipersetujui bersama oleh pihak,” tambah kumpulan utiliti itu.

CEIG merupakan unit kepada China Energy Engineering Corp Ltd, sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong dan Bursa Saham Shanghai.

Menurut laman web Kementerian Kerja Raya dan Perumahan Awam Indonesia, projek Ir H Djuanda/Jatiluru II terdiri daripada pembinaan saluran masuk, saluran paip penghantaran, loji rawatan air dan rangkaian pembangunan utama.

Sebanyak 30 peratus kos projek ini dibiayai oleh oleh ekuiti dan 70 peratus lagi menerusi hutang dengan tempoh konsesi selama 30 tahun.

Saham di Ranhill ditutup tidak berubah pada 57.5 sen pada Isnin, meletakkan nilai kumpulan tersebut pada RM752.19 juta.-SUARATV

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat