Asean tidak sepakat tangani ketegangan Laut China Selatan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Asean didakwa “tidak berkesan” dalam menangani ketegangan yang semakin meningkat di Laut China Selatan.

Situasi ini susulan, strategi Filipina menghebahkan pertemuannya dengan China di perairan yang dipertikaikan telah merangsang sokongan antarabangsa untuk tujuannya dalam konflik ini.

Lapor The Manila Times, Pengarah Bersekutu dan Felo Bersekutu Inisiatif Ketelusan Maritim Asia Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS), Harrison Pretat, yang berpangkalan di Washington, berkata “Asean telah terbukti tidak berkesan dalam menangani ketegangan yang meningkat dalam pertikaian Laut China Selatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan kepada ketidakupayaan untuk mencapai kata sepakat di kalangan kesemua 10 ahli.

Ketika ditanya apa yang boleh Asean lakukan untuk menentang pencerobohan China di perairan yang menjadi pertikaian, Pretat berkata bahawa anggota Asean harus membentuk kesatuan yang lebih kecil dan membangunkan pendekatan bersama untuk menguruskan pertikaian.

“Bagi negara Asia Tenggara, kesatuan yang lebih kecil antara dua atau tiga negara untuk menjalankan penyelidikan saintifik bersama atau pengurusan perikanan bersama mungkin memberikan peluang yang lebih mudah untuk membina momentum kerjasama dan mula membangunkan pendekatan bersama untuk pengurusan pertikaian,” kata Pretat.

CSIS berkata bahawa strategi Presiden Ferdinand Marcos Jr. untuk menjana sokongan untuk kedudukannya di Laut China Selatan berjalan lancar.

“Di bawah pentadbiran Marcos Jr. dan khususnya sejak permulaan 2023, Filipina telah menggunakan pendekatan baharu untuk menghebahkan pertemuan dengan kapal China di perairan yang dipertikaikan dengan mengeluarkan foto dan video, biasanya sejurus selepas insiden berlaku.

“Mereka juga telah menjemput media antarabangsa untuk menyertai rondaan di Laut China Selatan dan untuk menonton serta merekodkan misi bekalan semula di Second Thomas Shoal,” kata CSIS.

CSIS berkata sebelum November 2022, hanya lapan negara secara rasmi mengesahkan keputusan tribunal 2016 itu. Sejak itu, jumlah itu meningkat kepada 25, dengan 17 negara – Perancis, Itali, India, Korea Selatan dan 13 negara Eropah lain – mengeluarkan kenyataan sokongan pada tahun lepas.

Pusat itu mengakui bahawa walaupun China pastinya mempunyai kelebihan kerana ia mempunyai lebih banyak kapal yang lebih besar dengan keupayaan yang boleh beroperasi di perairan yang dipertikaikan, Filipina yang “telah memenangi pertempuran naratif sepanjang tahun lepas,” memetik pertemuan antara China dan Kapal Filipina di Second Thomas Shoal di mana beberapa negara telah mengeluarkan kenyataan sokongan terhadap Filipina, mengutuk tindakan China, dan menggunakan timbang tara 2016.”

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat