Waktu Puncak LRT Laluan Ampang/Sri Petaling dan Monorel Dipanjangkan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Operasi perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Ampang/Sri Petaling dan Laluan Monorel Kuala Lumpur akan dipanjangkan pada waktu puncak bermula esok.

Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail) memaklumkan, pemanjangan operasi waktu puncak itu bertujuan memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna susulan gangguan perkhidmatan antara dua stesen iaitu LRT Bandaraya dan LRT Masjid Jamek akibat penjajaran landasan yang bengkok berhampiran stesen LRT Bandaraya.

Syarikat itu berkata, ia juga membolehkan pengguna merancang perjalanan lebih awal bagi mengurangkan kesesakan di beberapa stesen rel, terutama di stesen pertukaran LRT Masjid Jamek dan LRT Hang Tuah.

“Waktu puncak pagi akan dipanjangkan dari jam 6.30 hingga 10.30 pagi, berbanding jadual asal iaitu 7 hingga 9.30 pagi.

“Bagi waktu puncak petang pula akan dipanjangkan dari jam 4.30 petang hingga 8.30 malam, berbanding jadual asal iaitu 5 petang hingga 7.30 malam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kelmarin, Rapid Rail terpaksa menutup laluan di antara stesen LRT Masjid Jamek dan Bandaraya, disebabkan penjajaran landasan bengkok berhampiran stesen LRT Bandaraya.

Syarikat itu berkata, hasil pemerhatian awal mendapati kelewatan LRT yang berlaku pada hari itu berpunca daripada kerosakan struktur jejambat akibat daripada kerja pembinaan bersebelahan kawasan itu.

Selain itu, Rapid Rail memaklumkan, bilangan bas perantara percuma akan turut ditambah bermula esok, dengan kekerapan 10 minit, bergantung kepada keadaan lalu lintas.

Katanya, bagi melancarkan perjalanan dan pergerakan penumpang, Rapid KL akan menambah bilangan kakitangan sokongan berjumlah hampir 100 orang bagi mengawal dan membantu penumpang yang memerlukan bantuan di stesen rel.

“Inisiatif ini adalah komitmen Rapid KL dalam memastikan mutu penyampaian perkhidmatan yang diberikan kepada pengguna adalah sentiasa dalam tahap terbaik.

“Prasarana memohon maaf atas kesulitan yang dialami penumpang dan amat menghargai sokongan dan kesabaran anda. Keselamatan penumpang menjadi keutamaan pihak kami,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,393FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat