Kes Jangkitan Covid-19 Turun Bukan Bermakna ‘Perang’ Sudah Berakhir

KUALA LUMPUR — Malaysia mencatat angka paling rendah kes positif baharu Covid-19 semalam iaitu hanya 15 kes, sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan 18 Mac lepas.

Menariknya, jumlah kes baharu itu memperlihatkan penurunan sangat mendadak berbanding 187 kes positif pada hari sebelumnya, yang sebahagian besar melibatkan individu bukan warganegara.

Melihat situasi ini, jelas memberi semangat dan harapan untuk negara segera bebas Covid-19, apa lagi dengan bantuan barisan petugas hadapan yang memutuskan rantaian penyakit membunuh itu.

Pun begitu, kerjasama rakyat juga sangat diperlukan, untuk sama-sama meningkatkan disiplin dan kebersihan diri, serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan, sepanjang tempoh PKP Bersyarat (PKPB).

Memetik kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media semalam, Kementerian Kesihatan (KKM) menzahirkan kebimbangan akan berlaku peningkatan mendadak kes Covid-19, yang sekali gus mengakibatkan gelombang baharu dalam negara sekiranya masyarakat leka, tidak patuh, dan ingkar SOP.

KKM bimbang, jika berlaku peningkatan Covid-19 susulan pergerakan orang ramai melalui aktiviti kunjung-mengunjung, rentas negeri, dan pergaulan dalam kalangan masyarakat, semasa sambutan Aidilfitri.

Masyarakat yang kini diberikan sedikit kebebasan dengan PKPB perlu berwaspada, dan tidak mengambil mudah situasi penurunan kes yang berlaku semalam, kerana peperangan menghadapi virus Covid-19 masih belum tamat.

Begitu juga mengenai wabak maut ini yang dibawa tanpa simptom, iaitu kelesuan dan hilang deria bau serta rasa,yang kini termasuk dalam gejala Covid-19 tidak nyata.

Oleh itu, janganlah memandang ringan akan ancaman yang dibawa pandemik ini dan cepat-cepatlah mengambil langkah sewajarnya jika berasa badan tidak sihat.

Justeru sebagai rakyat, laksanakanlah tanggungjawab untuk sama-sama memerangi pandemik ini.

Jangan sia-siakan setiap usaha dan titisan keringat barisan petugas hadapan, yang bekerja tanpa mengira penat lelah sejak awal pandemik Covid-19 menular dalam negara, dan semua pihak patut mengambil tanggung jawab masing-masing.

Topik Hangat

Tiga Lagi ADUN Amanah Keluar Parti – Laporan

CYBERJAYA - Sekurang-kurangnya tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Nasional (Amanah), kali ini di Johor dilaporkan bertindak keluar parti untuk...

Hilang Punca Pendapatan, Setahun Tinggal Dalam Kereta

KUALA LUMPUR - Memang menyedihkan, namun begitulah nasib menimpa pemain cosplay dan badut, Yulius Atma Negara Thamrin dan isterinya yang tiada tempat tinggal dan...

Najib Masih Pilihan Rakyat Menjadi PM

CYBERJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan masih mempunyai pe­ngaruh tersendiri dalam kalangan rakyat negara ini dan menjadi pilihan diangkat semula sebagai Perdana Menteri...

Berita Berkaitan

Bersatu Bincang Keputusan MT UMNO Petang Ini

KUALA LUMPUR – Majlis Tertinggi (MT) Bersatu akan mengadakan mesyuarat biro politik petang ini bagi mencari titik penyelesaian berhubung keputusan UMNO. Setiausaha Agung Bersatu, Datuk...

Ahli, Penyokong Jangan Lagi Kecundang Dengan Muslihat Parti Lawan – Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR: Pengalaman yang diperoleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) seharusnya telah mematangkan parti bagi menghadapi PRU15, kata Presiden...

COVID-19: Kejayaan Malaysia Atas Usaha Sendiri – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Kejayaan Malaysia melandaikan keluk jangkitan COVID-19 sehingga pernah mencapai sifar jangkitan tiga hari berturut-turut adalah atas usaha berterusan semua pihak khususnya seluruh rakyat...