AS akan pertahankan Filipina jika diserang China – Biden

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah memberi amaran kepada China bahawa AS akan mempertahankan Filipina sekiranya berlaku sebarang serangan di Laut China Selatan yang dipertikaikan.

Kenyataan Biden itu hadir beberapa hari selepas dua perlanggaran antara kapal Filipina dan China di perairan yang dipertikaikan.

Biden mengulangi komitmen pertahanannya yang ironclad (kuku besi) kepada Filipina.

Filipina telah mempertikaikan tuntutan China ke atas perairan itu, memotong halangan terapung dan menjemput media untuk merakam apa yang dipanggil tindakan berbahaya China di laut.

Kenyataan Biden mengenai Laut China Selatan pada ini adalah yang paling kuat sejak ketegangan antara Beijing dan Manila memuncak dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

“Saya mahu jelas — saya mahu jelas: Komitmen pertahanan Amerika Syarikat terhadap Filipina adalah ironclad. Perjanjian pertahanan Amerika Syarikat dengan Filipina adalah ironclad,” lapor BBC.

Ditandatangani pada tahun 1951, Perjanjian Pertahanan Bersama mengikat AS dan Filipina, bekas jajahannya, untuk mempertahankan satu sama lain sekiranya berlaku serangan bersenjata.

“Sebarang serangan ke atas pesawat, kapal, atau angkatan tentera Filipina akan menggunakan Perjanjian Pertahanan Bersama kami dengan Filipina,” katanya dalam ucapannya di Rumah Putih pada hari Rabu, sambil mengalu-alukan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese.

Jurucakap Kementerian Luar China, Mao Ning berkata AS “tiada hak untuk terlibat dalam masalah antara China dan Filipina”.

Sekiranya AS mempertahankan Filipina, tindakannya “tidak boleh menjejaskan kedaulatan dan kepentingan maritim China di Laut China Selatan”, katanya kepada pemberita sebagai menjawab soalan mengenai kenyataan itu.

Pada Ahad, Filipina berkata “gerakan berbahaya” China telah menyebabkan perlanggaran antara kapal pengawal pantai China dan bot bekalan Filipina di kawasan yang termasuk dalam Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) Filipina. Dalam kejadian berasingan, Manila berkata sebuah bot militia China “terlanggar” sebuah kapal pengawal pantai Filipina.

Bot-bot Filipina itu sedang dalam perjalanan ke kapal perang tentera laut yang runtuh yang Manila telah terdampar di Second Thomas Shoal untuk mengukuhkan tuntutannya.

Menteri Pertahanan Filipina, Gilberto Teodoro Jr, berkata bot China “sengaja melanggar” kapal Filipina dan menuduh China “mereka-reka cerita agar sesuai dengan tujuannya sendiri”.

Biden mengulangi dakwaan ini, mengatakan kapal China telah “bertindak secara berbahaya dan menyalahi undang-undang” apabila perlanggaran berlaku.

Filipina ialah sekutu strategik AS yang penting kerana ia bersempadan dengan dua flashpoints yang berpotensi di Pasifik – Laut China Selatan dan Taiwan.

Sejak Presiden Ferdinand Marcos Jr memegang jawatan pada Jun 2022 dan menghidupkan semula pakatan Filipina dengan AS, pihak berkuasa Filipina menjadi lebih agresif dalam menentang tindakan China di Laut China Selatan.

Dasar luar Marcos adalah pembalikan pendirian pro-China yang diambil oleh pendahulunya, Rodrigo Duterte, yang dikritik kerana tidak melakukan cukup untuk menentang pencerobohan Beijing di Laut China Selatan.

Duterte enggan memohon kemenangan undang-undang Manila terhadap China dalam tribunal antarabangsa, yang mengatakan tuntutan besar Beijing terhadap hampir keseluruhan Laut China Selatan adalah tidak berasas.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat