Jawatan Perdana Menteri hanya untuk UMNO – Tok Mat

KUALA LUMPUR- Posisi Perdana Menteri hanya untuk UMNO dan Barisan Nasional (BN),” tegas Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Katanya, UMNO merupakan parti yang merdekakan Malaysia dan mengemudi negara lebih 60 tahun tidak sepatutnya menjadi ‘anak ayam’ yang hanya mengikut telunjuk dan arahan parti lain.

“Kita nak jadi induk. Tak mahu jadi pemain sampingan lagi, kita mahu jadi pemain penyerang dan kapten pasukan.

“Walaupun kita (UMNO/BN) adalah sebahagian daripada Perikatan Nasional (PN), tapi bukan kita kemudi. Kita cuma ikut arahan. Kita akan jadi induk yang akan menjaga semua anak-anak yang lain.

“UMNO tak biasa begitu. Setelah 60 tahun teraju negara. Ada track record amat baik. Ini kekuatan kita and perlu sarankan orang ramai, tiada parti lain yang lebih diyakini untuk tadbir negara,” katanya pada sidang media di PWTC, hari ini.

Ditanya siapakah calon paling layak dari UMNO/BN untuk jadi Perdana Menteri.

“Kamu sedang bercakap dengan beliau,” seloroh beliau dan memberitahu individu itu akan diputuskan oleh parti apabila tiba masanya.

Dalam pada itu, Mohamad menegaskan pada Pilihan Raya Umum ke -15 (PRU-15) akan datang BN akan bertanding atas tiket sendiri bukannya atas lambang sesiapa.

“Untuk ketika ini maka kita akan bertanding atas tiket BN, bukan atas lambang sesiapa. Kita tak mahu kaki terikat lagi.

“Kita gunakan BN. Itu sebab saya cakap lebih awal, kita bertanding atas asas BN,” ujar beliau.

Sementara itu Mohamad yang juga Adun Rantau menjelaskan bahawa UMNO akan rampas semua kerusi milik parti itu yang mana wakil rakyatnya ‘melompat’.

“Dulu kita eksklusif sekarang dah jadi inklusif, kita nak menang lebih 80 kerusi.

“Bertanding 96 kerusi sekurang-kurangnya tengok keadaan rakan kongsi.

“Tapi kalau kita bertanding bersendirian, (kita) tanding lebih 100 kerusi,” katanya.

Mohamad memberitahu UMNO/BN akan cuba memujuk PAS untuk kekal memilih bekerjasama dengan Muafakat Nasional (MN).

“Seboleh mungkin kita akan cuba bersama PAS kerana ia lebih memanfaatkan Melayu Islam.

“Kalau boleh UMNO nak bersama PAS, tapi kita tak paksa … itu keputusan PAS, kita akan runding pembahagian kerusi,” kata beliau.

Selain itu, UMNO nampaknya “berpatah arang berkerat rotan” dengan Bersatu.

Ditanya adakah mungkin ada cahaya di hujung terowong hubungan UMNO dan Bersatu, Mohamad berkata berkenaan perdamaian dengan Bersatu sudah tiada jalan.

“Perdamaian dengan Bersatu, cubalah damaikan kita nak dengar formula dia,” ujar Mohamad.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Berita Berkaitan

2,078 Kes Baru Covid-19, Lapan Kematian Dilaporkan Hari Ini

KUALA LUMPUR - Malaysia merekodkan 2,078 kes baharu COVID-19 dalam tempoh 24 jam yang lalu. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan,...

Asing sukan ikut bangsa tak patut, bangsa Johor pupuk perpaduan antara kaum bawah satu identiti – TMJ

KUALA LUMPUR - Tindakan meletak syarat kaum untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum tidak patut berlaku lagi di mana-mana sekolah di Johor, kata Tunku Mahkota Johor,...

Tak mustahil perlu dos ketiga – KJ

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak menolak kemungkinan keperluan suntikan dos ketiga vaksin Covid-19 selepas setahun suntikan kedua diambil. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin...