Bekas KM Minta Hentikan Pinjaman SDB Kepada AirAsia

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah digesa menghentikan pinjaman RM300 juta yang diluluskan anak syarikatnya, Bank Pembangunan Sabah (SDB) kepada AirAsia.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee, berkata langkah itu perlu memandangkan pinjaman kepada syarikat penerbangan berkenaan adalah berisiko.

Beliau berkata SDB sepatutnya hanya membiayai projek di Sabah sejajar mandat yang diberikan kepadanya.

“Industri penerbangan bukanlah sesuatu yang harus ditanggung oleh SDB ketika pandemik COVID-19. Mana-mana pegawai bank dan pengusaha tahu apa krisis yang dihadapi oleh industri penerbangan.

“Seperti yang dilaporkan, Malaysia Airports menyaman AirAsia berjumlah RM78.16 juta. Adakah pinjaman RM300 juta oleh SDB kepada AirAsia melebihi had peminjam tunggal mengikut standard perbankan?

“Oleh kerana kerajaan negeri sekarang baru saja memegang jawatan tiga minggu yang lalu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa pinjaman itu diluluskan ketika era pemerintahan lalu. SDB harus dipertanggungjawabkan untuk kelulusan pinjaman itu,” katanya dalam kenyataan, di sini.

Bekas Ketua Menteri Sabah itu mengulas mengenai laporan yang mengatakan AirAsia mendapat pinjaman SDB bagi membiayai operasi syarikat penerbangan tambang murah berkenaan.

Semalam, perkara itu turut disahkan AirAsia dan ia dikatakan bertujuan untuk meningkatkan kehadiran logistik syarikat itu di Sabah, sekali gus akan mewujudkan lebih 100,000 pekerjaan baharu.

Teck Lee yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dilantik, berkata berdasarkan laporan berita nasional dan antarabangsa, SDB meluluskan pinjaman RM300 juta kepada AirAsia untuk memastikan ia tetap bertahan ketika pandemik COVID-19.

“Laporan itu menyatakan bahawa pinjaman berjumlah RM300 juta itu akan membuat syarikat penerbangan bertahan selama dua bulan, membiayai operasi tempatan.

“Apa yang akan berlaku selepas dua bulan dan syarikat penerbangan tidak pulih? Bagaimana jika AirAsia berakhir seperti Dragon Air, anak syarikat Cathay Pacific yang hebat, sebuah syarikat penerbangan Hong Kong? Dua hari yang lalu, Cathay Pacific menutup Dragon Air.

“Menurut laporan berita yang sama, AirAsia dilaporkan akan mengumpulkan RM2.5 bilion pada akhir tahun. Dua minggu lalu, AirAsia X Bhd mencadangkan penstrukturan hutang dan pemotongan modal saham bernilai RM63.5 bilion untuk mengelakkan pembubaran.

“Sangat membimbangkan bahawa laporan itu sudah membicarakan mengenai mengelakkan pembubaran,” katanya.

Teck Lee berkata pinjaman RM300 juta itu tidak membawa makna yang besar kepada AirAsia jika dibandingkan hutangnya sebanyak RM66 bilion.

“Bagaimana RM300 juta dana SDB yang kecil dapat membantu AirAsia terus bertahan? RM300 juta hanyalah 4.5 peratus daripada pendedahan hutang AirAsia.

“Sebaliknya, RM300 juta dapat banyak membantu menghidupkan semula ekonomi Sabah dengan memberi pinjaman kepada sektor perumahan atau pertanian mahupun pembinaan di Sabah.

“Kami berharap AirAsia dan Malaysia Airlines dapat terus berkhidmat untuk negara tetapi bagi Sabah dan SDB adalah tidak untuk mengambil risiko dana yang sangat terhad untuk menjaga AirAsia tetap bertahan,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya ada pertolongan yang diperlukan untuk memastikan AirAsia dan Malaysia Airlines tetap bertahan, ia adalah tugas kerajaan Persekutuan – Berita Harian

Topik Hangat

Ismail Sabri bakal dilantik TPM, Zahid dipinggir punca UMNO berantakan?

KUALA LUMPUR – Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob disebut-sebut bakal dinaikkan pangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri. Desas-desus ini khabarnya antara punca UMNO...

Muhyiddin Mana Lebih Sakit Kena Cucuk Atau Titah Agong?

KUALA LUMPUR - Perkara yang paling ditakuti oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan parti yang dipimpinnya ialah sidang Parlimen dan Pilihan Raya Umum...

Tiga Lagi ADUN Amanah Keluar Parti – Laporan

CYBERJAYA - Sekurang-kurangnya tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Nasional (Amanah), kali ini di Johor dilaporkan bertindak keluar parti untuk...

Berita Berkaitan

Lawatan Rasmi Hishammuddin Ke Brunei Atas Undangan Sultan Hassanal Bolkiah

CYBERJAYA - Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengadakan lawatan rasmi dua hari ke Brunei Darussalam bermula semalam hingga hari ini. Kementerian Luar dalam...

ASEAN Perlu Lebih Proaktif Bantu Pulih Keadaan Di Myanmar – Hishammuddin

KUALA LUMPUR - ASEAN perlu memainkan peranan yang lebih proaktif bagi menyumbang ke arah pemulihan Myanmar agar kembali ke situasi normal, kata Menteri Luar...

Wanita Mengandung Perlu Dapatkan Nasihat Doktor Untuk Terima Vaksin Covid – Dr Adham Baba

PUTRAJAYA - Wanita mengandung boleh menerima suntikan vaksin COVID-19 namun perlu mendapatkan nasihat doktor serta pakar masing-masing bagi mengetahui risiko daripada proses vaksinasi, kata...