Malaysia Rakan Strategik Perdagangan dan Teknologi – Duta Jepun

- Advertisement -

SHAH ALAM – Jepun melihat Malaysia sebagai rakan strategik dalam pelaburan, pemindahan teknologi digital, mengurus masyarakat menua, automasi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan memperkukuh keselamatan maritim, namun ia boleh diperkukuhkan lagi dengan keselamatan di rantau ini.

Duta Besar Jepun ke Malaysia, Takahashi Katsuhiko berkata, Malaysia terletak di lokasi strategik antara Lautan Hindi dan Pasifik, dan keselamatan rantau adalah penting.

“Kami berada di sini terutama untuk dasar ekonomi sambil membantu kerajaan dan rakyat dengan pemindahan teknologi serta meningkatkan Malaysia sebagai wilayah maritim mengikut undang-undang antarabangsa,” katanya kepada Sinar Daily pada Isnin.

Tahun ini merupakan ulang tahun ke-40 Dasar Pandang Ke Timur dan bidang utama Jepun kekal pada peningkatan ekonomi digital.

“Kami telah menyediakan platform Pembuatan Pintar Jepun-Malaysia untuk memperkenalkan dan melaksanakan teknologi ini kepada syarikat PKS,” katanya.

Ketika ini Malaysia sangat bergantung kepada tenaga buruh dari negara jiran untuk melakukan kerja-kerja kotor, berbahaya dan sukar.

“Ini akan membolehkan Malaysia mengeluarkan produk berkualiti dengan nilai tambah yang lebih tinggi,” katanya.

Mengulas lanjut katanya, bidang kedua pula ialah mengurus masyarakat menua.

Takahashi berkata, Bank Dunia memaklumkan Malaysia ketinggalan 50 tahun di belakang Jepun dalam menguruskan masyarakat yang semakin tua.

“Ini tidak bermakna Malaysia tidak maju. Malaysia masih mempunyai masyarakat yang bertenaga dan akhirnya akan mempunyai masyarakat yang semakin tua seperti Jepun,” katanya.

Tambah beliau, Jepun bersedia untuk berkongsi pengetahuannya dalam penjagaan kesihatan penuaan, sistem pencen dan isu persaraan.

Katanya, Jepun juga ingin membantu Malaysia dalam isu pengurusan bencana untuk mengelak banjir seperti tahun lalu berlaku lagi.

“Jepun adalah negara yang terdedah kepada bencana dan kita mempunyai teknologi untuk mencegah bencana dan membina semula apa yang rosak serta-merta,” katanya.

Beliau berkata, Jepun juga berminat untuk membantu Malaysia dari segi kewangan dalam memerangi perubahan iklim dan mengurangkan pelepasan karbon.

Jelasnya, Jepun juga akan melatih Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk meningkatkan keselamatan.

Takahashi berkata, Jepun tidak menggunakan kuasa ketenteraan tetapi mereka mempunyai pendekatan seperti membantu orang ramai dengan cara yang mereka mampu.

Selepas pencerobohan ke atas Ukraine, beliau berkata, adalah penting untuk semua negara mematuhi undang-undang antarabangsa dan Jepun akan membantu Malaysia mengekalkan navigasi keselamatannya dan membantu mengurangkan jenayah maritim.

“Kami menyediakan APMM dengan kemahiran dan membantu meningkatkan kapasiti dengan menyediakan latihan kepada kakitangan,” tambahnya. – Sinar

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat