Apa tafsiran Mahathir ukur ‘marah’ rakyat?

PUTRAJAYA: Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak sepatutnya mengukur keseluruhan ‘kemarahan’ rakyat hanya melalui jumlah 40,000 yang menandatangani petisyen bagi menuntut Yang di-Pertuan Agong menamatkan darurat.

Pensyarah Kanan Kolej Undang-Undang Pengajian Kerajaan dan Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Kamarul Zaman Yusoff berkata, bekas Perdana Menteri itu disifatkan hilang pertimbangan logik apabila beliau tidak pula menghiraukan tuntutan rakyat bagi mengharamkan Dong Zong yang mana 317,000 menandatangani petisyen berhubung perkara itu ketika pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Malah, katanya, Dr. Mahathir juga langsung tidak mempedulikan kemarahan lebih 314,000 rakyat yang menandatangani petisyen bagi menuntut beliau melucutkan jawatan P. Waytha Moorty sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri dan Senator.

“Saya nak tanya kepada Dr. Mahathir, sama ada dia tahu atau tidak apa yang dimaksudkan dengan ‘marah’ dan bagaimana caranya nak ukur ‘kemarahan’ itu.

“Tidakkah amat jauh bezanya antara lebih 300,000 rakyat menandatangani petisyen bagi menuntut beliau mengharamkan Dong Zong dan melucutkan jawatan Waytha Moorty berbanding hanya 40,000 rakyat menandatangani petisyen bagi menuntut Yang di-Pertuan Agong menamatkan darurat?” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Dr. Mahathir bersama Jawatankuasa Merayu Penamatan Proklamasi Darurat menyerahkan Rayuan Penamatan Proklamasi Darurat kepada Setiausaha Sulit Yang di-Pertuan Agong.

Sewaktu bercakap dalam sidang akbbar selepas penyerahan itu, Dr. Mahathir mendakwa perisytiharan Proklamasi Darurat sedikit sebanyak menimbulkan kemarahan dalam kalangan orang Melayu.

Menurut beliau, orang Melayu mula meluahkan perasaan marah di laman media sosial kerana mendakwa mereka mula menderita akibat pelaksanaan Proklamasi Darurat.

Kamarul Zaman berkata, sejumlah 40,000 rakyat menandatangani petisyen bagi menuntut Yang di-Pertuan Agong menamatkan darurat itu tidaklah boleh ditafsirkan secara terus sebagai ‘kemarahan’ rakyat kepada Raja-Raja.

Katanya, ini apabila Dr. Mahathir sendiri langsung tidak menghiraukan ‘kemarahan’ rakyat ketika beliau menerajui kepemimpinan negara selama tempoh 22 bulan.

– UTUSAN ONLINE

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Berita Berkaitan

Agong, Permaisuri Berkenan Tunai Solat Hajat Untuk Palestin

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan menunaikan...

KKM Kesan Tiga Lagi Kes Covid-19 Berkaitan Varian India – Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan tiga lagi kes baharu COVID-19 yang dijangkiti varian dari India B.1.617.2. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham...

Malaysia Sedia Hantar Tentera Bantu Misi Pengaman PBB Di Palestin – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Malaysia bersedia menghantar anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membantu misi pengaman di Palestin sekiranya ia diminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),...