Jaz tidak mahu mengubah lagu asal, ‘Seribu Tahun’ adalah sebuah ‘masterpiece’

- Advertisement -

Jaz Hayat atau lebih mesra dengan panggilan Jaz, sekali lagi menggemparkan industri muzik dengan single terbarunya yang bertajuk ‘Seribu Tahun’ yang merupakan lagu saduran daripada penyanyi asal Imran Ajmain yang pernah popular pada tahun 2007.

Jaz penyanyi muda yang lahir pada tahun 1993 juga berkongsi tentang perjalanan dalam pemilihan lagu ‘Seribu Tahun’ sebagai single terbarunya, pada beberapa bulan yang lalu dengan memuat naik satu video rakaman lagu ‘Seribu Tahun’ di Instagramnya dengan durasi satu minit 30 saat dan mendapat sambutan ramai.

“Pada awalnya, saya sangat sukakan lagu ‘Seribu Tahun’ ini dan dijadikan sebagai content di Instagram dengan durasi satu minit 30 saat itu tiba-tiba mendapat sambutan daripada peminat.

“Setelah itu, saya dan pihak syarikat rakaman Sony Music Entertainment berbincang untuk menghasilkan ia sebagai lagu saduran untuk keluaran single terbaru pada tahun ini selepas keluaran single ‘Bersamamu’ ”, katanya berkongsi tentang proses lagu ‘Seribu Tahun’ dihasilkan.

Selain itu, lagu ini sangat istimewa untuk Jaz kerana ia mengisahkan tentang kesetiaan seseorang yang sanggup melakukan apa sahaja walaupun seribu tahun lamanya.

“Menurut Jaz lagu ini mengenai kesetiaan seseorang yang akan bertahan seribu tahun lamanya dan adakah ia mampu bertahan selama itu?

“Keunikkan lagu ini juga tiada kesimpulan, sebaliknya ia memberi persoalan kepada pendengar,” katanya.

Dari sudut aspek lagu, ‘Seribu Tahun’ mempunyai makna lirik yang mendalam dan melodi yang indah, sekali gus genre ballad telah mengembalikan gaya nyanyian asal seperti single sulungnya, ‘Dari Mata’.

Hal ini dapat membantu Jaz dalam menyampaikan karya ini dengan lebih baik.

“Ketika saya sekolah menengah, ‘Seribu Tahun’ sudah pun popular di Asia Tenggara seperti Brunei, Singapura dan Malaysia. Lagu ini mempunyai lirik yang indah dan melodi yang menarik.

“Genre ballad ini juga dapat mengembalikan cara nyanyian asal saya seperti single pertama dahulu,” kata penyanyi yang popular dengan lagu ‘Dari Mata’ itu.

Selain itu, lagu ‘Seribu Tahun’ ini telah mendapat sambutan yang luar biasa di Malaysia, apabila telah disenaraikan di dalam empat buah playlist teratas di saluran strim digital, Spotify seperti Galau Rabak, Carta Malaysia, Pop Balada dan Pop Terkini.

“Jaz tidak sangka lagu ini mendapat sambutan daripada Malaysia, dengan pencapaian ini Jaz mengambil kesempatan untuk berterima kasih atas sokongan kerjaya saya terutamanya lagu ‘Seribu Tahun’ ini.

“Semoga tahun akan datang saya akan menghasilkan karya-karya yang lebih banyak dan berkualiti tinggi,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat