1,160 individu ditahan, disyaki terlibat jenayah scam – Polis

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Sebanyak 1,160 individu ditahan kerana disyaki terlibat sindiket pusat panggilan penipuan pelbagai jenayah scam bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

Daripada jumlah itu 791 adalah warga Malaysia, China (300), Indonesia (20), Taiwan (13), Bangladesh (lapan), Vietnam (enam), Pakistan (empat), Thailand (tiga), Singapura (tiga), Filipina (dua) dan India (dua).

Selain itu, warga United Kingdom, Perancis, Nigeria, Nepal, Korea Selatan, Kazakhstan, Jordan dan Iran masing-masing satu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf dalam kenyataan hari ini berkata daripada jumlah itu juga, sebanyak 501 orang telah dihadapkan ke mahkamah atas pelbagai pertuduhan, manakala baki 659 individu lagi masih dalam proses siasatan dan sebahagiannya telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Dalam tempoh sama, polis juga telah melakukan 148 serbuan bagi menumpaskan pusat panggilan penipuan yang dikesan di seluruh negara.

Beliau berkata sebanyak 46 daripada serbuan itu berkaitan penipuan pelaburan, penipuan belian secara dalam talian (39), penipuan menerusi panggilan telefon (23), perjudian (19), along (15), pinjaman tidak wujud (lima) dan masing-masing dua bagi love scam serta pembekal akaun keldai.

“Hasil siasatan mendapati daripada 148 serbuan hanya 69 pusat panggilan yang diserbu menyasarkan mangsa rakyat Malaysia, manakala selebihnya menyasarkan mangsa dari seluruh dunia merangkumi China (38), Singapura (13), United Kingdom (lima) dan Filipina (empat).

“Untuk menipu mangsa dari negara luar, pusat panggilan terbabit akan menggunakan aplikasi khas yang membolehkan mereka berkomunikasi dalam bahasa perantara digunakan di negara sasaran,” katanya.

Ramli berkata penahanan warga asing yang terlibat dengan pusat panggilan ini telah dimaklumkan kepada pihak kedutaan negara yang berkaitan untuk tindakan selanjutnya.

“Polis juga telah mewujudkan kerjasama secara aktif dengan pihak berkuasa negara luar termasuk Amerika Syarikat, Singapura dan Australia bagi memastikan jenayah penipuan rentas sempadan dapat dibanteras.

Menurutnya polis komited memastikan tindakan pembanterasan terhadap pusat panggilan penipuan dilakukan secara berterusan dan kerjasama masyarakat dalam menyalurkan maklumat berkenaan kegiatan pusat panggilan sebegini adalah amat dihargai. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat