Monsun Timur Laut Sudah Berakhir, Fasa Peralihan Monsun Khamis Ini

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Fasa peralihan monsun dijangka bermula 23 Mac ini dan berterusan sehingga pertengahan Mei, menandakan berakhirnya Monsun Timur Laut yang bermula sejak 7 Nov 2022. 

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah dalam kenyataan berkata semasa fasa itu, negara akan menerima tiupan angin lemah dari pelbagai arah yang kondusif untuk kejadian ribut petir yang lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa yang singkat.

“Kejadian ini berlaku terutamanya pada waktu petang dan awal malam di kebanyakan kawasan di negeri-negeri di pantai barat dan pedalaman Semenanjung, barat Sabah serta barat dan tengah Sarawak.

“Keadaan cuaca ini berpotensi menyebabkan banjir kilat serta kerosakan pada struktur yang tidak kukuh,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Orang ramai diingatkan agar lebih berwaspada ketika tempoh tersebut dan sentiasa peka dengan ramalan dan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh MetMalaysia melalui laman web rasmi, aplikasi mobil myCuaca dan media sosial rasmi MetMalaysia. 

Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan dengan menghubungi Hotline MetMalaysia di talian 1-300-22-1638.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,282FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat