Ideologi, kerjasama dengan Umno dilema berkembar Anwar – Khairy

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Dua dilema berkembar telah dikesan bakal menekan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha membentuk politik Malaysia beberapa tahun akan datang.

Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, melalui artikel disiarkan Fulcrum yang diterbitkan ISEAS – Yusof Ishak Institute(ISEAS) menyatakan, dilema pertama yang meruntun Anwar ialah -ideologi.

“Adakah beliau akan tetap setia pada platform progresif dan reformisnya atau adakah Anwar akan terus menolak Perikatan Nasional (PN) dengan memperkenalkan dasar yang lebih konservatif?

“Keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos lalu, adalah satu desakan supaya Anwar berhenti berpihak kepada “hak Melayu” dan menumpukan pada mengembangkan ekonomi, memperkenalkan pembaharuan dan memperjuangkan kepelbagaian budaya.

“Tetapi dengan teguran sekeras-kerasnya daripada pengundi Melayu sekali lagi, Anwar boleh tergoda untuk memainkannya dalam dua cara: meneruskan rancangan dan program etnosentrik, dan pada masa yang sama berharap ekonomi bertambah baik untuk rakyat Malaysia biasa,” kata bekas Menteri Kesihatan itu dalam artikel terbarunya itu.

Dilema kedua yang menghimpit Anwar ialah politik, kata Khairy.

“Umno, rakan gabungannya strategik yang diharap dapat menentang PN di Malaysia, telah gagal dengan teruk. Daripada 108 kerusi yang ditandingi Umno, parti itu sekadar memenangi 19, kadar kejayaan 17.5 peratus yang suram menjadikannya antara yang paling tewas dalam pilihan raya negeri ini.

“Jika Umno gagal melakukan pembaharuan dengan antara lain, memecat Presidennya yang amat tidak popular, Anwar menghadapi keputusan strategik yang penting.

“Beliau boleh berpegang kepada laluan semasa dan menuju ke pilihan raya umum akan datang dengan bekerjasama dengan Umno dan juga mempertimbangkan untuk mengesyorkan Pengampunan Diraja untuk bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mengekalkan sokongan besar dalam parti.

“Sebagai alternatif, beliau boleh berpisah dengan Umno dan mengambil pilihan lain. Beliau boleh memperjuangkan undi Melayu dengan meningkatkan daya tarikan PKR kepada segmen demografi atau memanfaatkan lebih banyak kepada rakan gabungan Parti Amanah Nasional (Amanah), yang meraih kemenangan mengejut di satu kerusi di Kelantan,” syor beliau.

Selain itu, kata Khairy, pilihan terakhir ialah menghubungi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan parti penting dalam PN.

“Walaupun pilihan ini mungkin belum dapat difikirkan, perkara yang aneh telah berlaku dalam politik Malaysia sebelum ini, yang terbaru PH tidak mungkin berpasangan dengan Umno.

“Dua dilema ini pasti akan membebankan Perdana Menteri dan kerajaannya dalam beberapa tahun akan datang,” ujar beliau.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat