Sabah Benarkan Pusat Urut, Panggung Wayang Kembali Beroperasi

- Advertisement -

KOTA KINABALU – Panggung wayang serta pusat kecantikan dan kesihatan di Sabah dibenarkan memulakan operasi berkuakuasa serta-merta.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, pembukaan beberapa sektor itu susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di bawah Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit secara berperingkat di negeri itu.

“Kerajaan negeri memutuskan untuk membenarkan pengendali aktiviti-aktiviti panggung wayang, solekan, dandanan rambut, rawatan muka, tata rias kuku serta refleksologi dan urut,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Tambah Mohd Shafie, waktu operasi perniagaan hendaklah dijalankan seperti biasa tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kerajaan negeri mengingatkan rakyat di Sabah untuk terus mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup hidung dan mulut serta menggunakan cecair penyahkuman dalam semua urusan bagi memastikan keselamatan diri, keluarga dan komuniti bagi membendung penularan COVID-19.

Sabah hari ini menjalankan satu kes saringan pra pembedahan di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS).

Kementerian Kesihatan Malaysia juga memaklumkan satu kluster telah dikenal pasti berkaitan dengan kes kematian ke-120 (iaitu kes ke-8403) di negeri itu.

Kes pertama kluster ini (iaitu kes ke-8403) adalah seorang warga emas yang telah meninggal dunia di rumah pada 12 Jun lalu akibat komplikasi sakit jantung dan telah dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Queen Elizabeth.

Saringan COVID-19 telah dijalankan dan beliau didapati positif. Sebelum ini, mangsa menerima rawatan untuk penyakit jantung di Hospital Queen Elizabeth 2.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,578FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat