Guna elektrik macam ‘ayah bayar’, PM tegur pembaziran penjawat awam

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Penjawat awam dinasihatkan terus melakukan langkah penjimatan bagi memastikan dana awam tidak dibazirkan begitu sahaja.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penjawat tidak perlu melihat soal pembaziran dalam konteks yang besar sahaja sebaliknya isu kecil seperti menutup lampu pejabat dan pemberian pen mengikut jawatan juga perlu dilakukan.

“Membazir tidak perlu yang besar, macam menggunakan elektrik seperti ‘ayah kita yang bayar’. Contohnya, beri lima batang pen kepada ketua jawatan tetapi Ketua Setiausaha, 10; menteri, 15; Perdana Menteri, 20.

“Itu semua kita kena baiki sebab ia adalah dana awam,” katanya pada Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi bulan Oktober, pada Isnin lapor BH.

Beliau turut meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), memainkan peranan dalam memastikan budaya pembaziran tidak diamalkan dalam kalangan kakitangan awam.

“JAKIM kena bantu beri peringatan dari sekecil-kecil dan sebesar-besar pembaziran.

“Masa saya berkhidmat di Jalan Duta satu masa dahulu, bila lihat ada lampu terbuka, saya minta ketua jabatan untuk tutup kerana ia bukan duit anda tetapi dana awam. Saya harap kita mulakan satu budaya, kerana melalui penjimatan, kita dapat buat banyak perkara lain,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat