Selangor lulus usul desak Putrajaya gubal undang-undang anti-lompat parti

SHAH ALAM: Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini meluluskan usul mendesak kerajaan persekutuan menggubal rang undang-undang anti lompat parti.

Usul yang dibawa R Rajiv (PH-Bukit Gasing) itu adalah bagi menghalang mana-mana ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) melompat parti dan ia mendapat sokongan sebulat suara ahli dewan berkenaan.

Sementara itu, speaker DUN Selangor Ng Suee Lim berkata, usul tersebut diluluskan sebagai gesaan sekiranya ada mana-mana wakil rakyat melompat parti, mereka perlu mengosongkan kerusi tersebut demi mempertahankan mandat yang diberikan menerusi pilihan raya.

Beliau berkata, usul asal yang dibawa oleh Rajiv pada mulanya adalah untuk menggesa kerajaan negeri meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor supaya kerusi Adun yang melompat parti dikosongkan.

“Sebagai Adun, termasuk saya, (ada kemungkinan) sesiapa pun dipilih dalam mana-mana pilihan raya apabila sampai satu masa, mereka (akan) lompat parti, khianat dan sebagainya dengan alasan tertentu.

“Solusinya hari ini, kita di DUN tidak ada hak untuk ubah undang-undang ini, jadi kita menggesa kerajaan persekutuan menggubal undang-undang anti lompat parti,” katanya kepada pemberita di lobi DUN di sini, hari ini.

Beliau berkata, usul yang dipersetujui itu akan dihantar ke Parlimen dalam tempoh 2 minggu lagi untuk diteliti jika ada keperluan untuk digubal.

Pada masa sama, Ng berkata, sebanyak 6 usul diluluskan sepanjang sidang DUN 4 hari bermula Isnin lepas, iaitu Pelan Pemulihan Ekonomi Selangor, pembasmian kemiskinan, pengurusan sumber air Selangor, penilaian prestasi pihak berkuasa tempatan (PBT), mempercepatkan proses penggantian paip di Selangor serta anti lompat parti.

Mengulas perjalanan sidang kali ini, beliau berkata, ia berjalan lancer, malah sikap Adun kerajaan dan blok pembangkang dipuji kerana berbahas secara profesional.

Persidangan DUN Selangor ditangguhkan hari ini ke tarikh yang akan ditentukan kemudian

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Apa Nasib Kami Ramadan Ini, Tiba-Tiba Diarah Pindah – Peniaga

REMBAU - "Saya dan rakan lain berniaga di sini sejak 32 tahun lalu, tiba-tiba kami diarah berpindah. Sukar untuk kami meneruskan hidup," kata peniaga...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Tempoh Pegangan Pajakan SMK Convent Bukit Nanas Dilanjutkan 60 Tahun – PMO

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju supaya tempoh pegangan pajakan tapak Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Convent Bukit Nanas di sini, yang akan tamat pada...

Darurat Bolehkan Kerajaan Urus Covid-19 Dengan Baik – Hamzah

PUTRAJAYA - Perisytiharan darurat telah membolehkan pengurusan COVID-19 di Malaysia dijalankan dengan baik antaranya menerusi pindaan beberapa akta khusus bagi membendung penularannya, katanya Menteri...

Jangkitan Baru Covid-19 Di Kelantan Atasi Selangor, Sarawak

PUTRAJAYA - Malaysia terus merekodkan peningkatan kes positif baharu Covid-19 melebih 2,000 iaitu 2,875 kes mengatasi kes sembuh iaitu 2,541 kes. Sebanyak 13 kluster...