Sokongan terhadap Bersatu terus susut jika terus bersama PAS, dianggap sangat ekstrem – ADUN Selat Klang

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- ADUN Bersatu, yang kini menyokong Menteri Besar Selangor Amirudin Shari, percaya sokongan terhadap partinya akan terus berkurangan jika kekal sebagai sekutu PAS.

Datuk Abdul Rashid Asari berkata, parti yang dilabelkan sebagai ‘terlalu ekstrem’ itu boleh dipersalahkan atas kehilangan sokongan Bersatu.

Beliau berkata, ketika PAS berkempen semasa pilihan raya, naratif dikemukakan ialah ‘haram’ untuk tidak keluar mengundi.

“Ramai yang tidak suka (ucapan seperti itu). Ia sangat ekstrem. Orang Melayu tidak suka, malah ada ahli PAS yang membencinya,” lapor FMT pada Khamis.

Sambil menegaskan tidak semua ahli PAS bersikap ekstrem, ADUN Selat Klang itu berkata segelintir pemimpin yang berpegang kepada pandangan sebegitu menidakkan kerja keras jentera PAS untuk menarik pengundi.

Rashid, yang berkongsi pentas dengan pemimpin Pakatan Harapan (PH) dalam kempen bagi PRK Kuala Kubu Baharu baru-baru ini, juga berkata, secara peribadinya, beliau tidak mempercayai PAS.

Beliau berkata, di sebalik semua dakwahnya mengenai agama, parti itu tidak menghormati walaupun ia perjanjian mudah.

Rashid mendakwa, ketika PN membincangkan peruntukan kerusi untuk PRU15, terdapat perjanjian bertulis bahawa Bersatu akan bertanding di Kapar dan PAS membuat tuntutan kerusi itu pada saat-saat akhir.

Dr Halimah Ali daripada PAS akhirnya memenangi kerusi Parlimen itu dalam pertandingan tujuh penjuru.

“Mereka kata berdosa jika anda tidak menepati janji, tetapi saya rasa pemimpin PAS merasakan sebaliknya,” kata Rashid.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat