Industri pelancongan boleh ‘pupus’

PETALING JAYA: Aktiviti dan industri pelancongan mungkin ‘pupus’ sekiranya orang ramai masih tidak dibenarkan melakukan perjalanan merentas negeri untuk tempoh lebih lama.

Berikutan itu, Persatuan Pelancongan Malaysia (MTC) dan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) menggesa kerajaan menyelamatkan industri tersebut.

Timbalan Presiden MTC, Datuk Azlie Halim berkata, pemain industri terlibat sudah tidak mempunyai banyak masa untuk tunggu dan lihat.

“Aktiviti pelancongan melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat. Jika pergerakan terhalang oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), maka konsep pelancongan tidak sempurna.

“Industri pelancongan pasti lumpuh jika tiada kebenaran rentas negeri bagi tempoh lebih lama,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Tambah Azlie, pemain industri sudah sehabis baik tampil dengan idea dan usaha yang lebih kreatif dalam mempromosikan produk pelancongan.

Terdahulu Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MTC), Uzaidi Udanis memberitahu Utusan Malaysia bahawa pemain industri menjangka berlaku peningkatan pakej revenge tourism dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

“Pelaksanaan PKP ramai tidak boleh keluar melancong, jadi sudah pasti berlaku peningkatan revenge tourism sebaik sahaja kebenaran merentas negeri dibenarkan,” katanya.

Namun sehingga kini masih tiada sebarang keputusan dari pihak kerajaan untuk membenarkan rentas negeri berlaku.

Sementara itu, Presiden MAH, Dato N. Subramaniam berkata, industri tidak dapat bertahan lagi dan telah mengambil pelbagai tindakan pengurangan kos operasi terutama dari segi sumber manusia sejak tahun lepas.

Sekiranya larangan rentas negeri secara menyeluruh dilanjutkan untuk lebih lama, industri perhotelan kemungkinan besar terpaksa mempertimbangkan penutupan operasi sementara atau sepenuhnya untuk mengurankan kerugian semasa.

“Jika masih di takuk yang sama, tidak mustahil industri ini bakal lumpuh dan kehilangan daya tampung serta daya saing berbanding negara-negara jiran,” katanya.

_utusanonline_

Topik Hangat

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Pergi Jahanam Dengan Arahan Ahmad Maslan – Nazri Aziz

CYBERJAYA: Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz memaklumkan beliau dilarang membuat kenyataan tentang UMNO. Bercakap kepada sebuah portal, Nazri berkata larangan...

Berita Berkaitan

Adham kecewa kes harian Covid-19 tak turun kepada 500

KUALA LUMPUR - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba tidak dapat menyembunyikan kekecewaan apabila mengakui unjuran penurunan kes positif Covid-19 pada Mei ini...

Tiada Cadangan Laksana PKP Secara Menyeluruh – Perdana Menteri

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan satu lagi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyeluruh, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata, PKP...

Agong Ucap Tahniah Dua Pelajar Malaysia Terpilih Masuk Ke Harvard College

CYBERJAYA: Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menzahirkan ucapan tahniah kepada dua pelajar muda Malaysia di atas kecemerlangan mereka sehingga dipilih dan terima masuk...