Azam sahkan disaman Daim

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Tan Sri Azam Baki mengesahkan beliau telah disaman oleh bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memaklumkan menerima surat tuntutan itu baru-baru ini.

Kata Azam, surat tuntutan itu menyatakan tindakan agensi penguat kuasa itu tidak mengikut prosedur yang sepatutnya.

“Saya boleh dedahkan maklumat ini (mengenai ketua pesuruhjaya SPRM disaman) kerana kes itu sudah masuk ke mahkamah,” katanya.

Sebelum ini, dilaporkan peguam yang mewakili Daim menuduh Azam tidak mengendahkan arahan kehakiman dengan berterusan mengeluarkan kenyataan berhubung bekas menteri kewangan itu dan kes perundangannya yang sedang berjalan.

Pasukan undang-undang Daim menegaskan bahawa kenyataan Azam mengenai Daim bukan sahaja sub kehakiman tetapi juga prejudis, kerana hakim yang mengetuai telah memberi amaran terhadap sebarang ulasan lanjut mengenai kes itu.

Pada 29 Jan, Daim didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana gagal mematuhi notis dengan tidak mengisytiharkan kira-kira 70 aset.

Bagaimanapun, Daim mengaku tidak bersalah dan meminta perbicaraan diteruskan ketika jurubahasa membacakan pertuduhan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Mengikut pertuduhan, Daim didakwa dengan sengaja memberikan kenyataan bertulis di bawah sumpah tidak mematuhi syarat notis bertarikh 8 Nov 2023, yang dihantar kepadanya oleh pegawai SPRM berpangkat Pesuruhjaya pada 14 Nov, 2023, dengan tidak mengisytiharkan aset.

Aset ini termasuk, antara lain, akaun Amanah Saham Nasional Berhad (ASB), tujuh kenderaan seperti Jaguar, 38 syarikat, dan 25 hartanah dan tanah di ibu kota, Selangor, Negeri Sembilan, Perak, Pahang, dan Kedah.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat