‘Kemenangan lagu Gila, pilihan terbaik panel juri!’

Shah Alam: Intipati mesej kuat dan melodi segar menjadi faktor utama lagu Gila ciptaan Ezra Kong, Noki, dan Loca B diangkat sebagai juara Anugerah Juara Lagu Ke-35 (AJL35), malam tadi.

Ketua jurinya, Datuk Mokhzani Ismail menjelaskan, pembaharuan karya sebegitulah yang mereka cari apa lagi secara keseluruhannya lagu berkenaan memang cukup kuat.

“Setiap tahun, kami mencari pembaharuan dalam lagu bertanding tapi ‘baharu’ yang berkualiti. Gila mengangkat genre rap dan etnik dengan ciptaan teknikal serta elemen komersial yang diterima ramai.

“Lirik dan intipatinya merangkumkan keadaan terkini mengenai pandemik yang kita hadapi. Percaturan meletakkan tiga penyanyinya juga berjaya mencipta keserasian padu sekali gus melonjakkan lagu itu,” katanya.

Mokhzani juga akur sekiranya keputusan itu masih menjadi pertikaian warganet, namun katanya ia adalah keputusan muktamad panel juri.

“Kita perlu ada keberanian untuk cari perubahan dalam hal ini. Tak kisahlah keputusan kami dilabel ‘gila’, namun ia adalah pilihan terbaik,” katanya.

Terdahulu, lagu Gila yang turut dinyanyikan Noki, Loca B, dan Kaka Azraff, muncul juara menewaskan 11 lagu lain pada AJL35 yang berlangsung di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Berkongsi mengenai kemenangan itu, Ezra berkata lagu terbabit diinspirasikan daripada kisah benar. Dia juga menyifatkan pemilihan tiga penyanyi berkenaan sememangnya tepat untuk karya itu.

“Idea menulis lagu itu saya dapat sewaktu mendapat mesej daripada seorang individu di Instagram. Individu itu berdepan dugaan untuk merantau di mana, dia takut dengan situasi ‘gila’ di bandar.

“Ditambah pula dengan lirik rap tulisan Noki dan Loca B yang hebat serta bergabung dengan Kaka, itulah magis sebenar lagu ini,” katanya.

Naib juara disandang lagu Semalam ciptaan sepenuhnya Aina Abdul, tempat ketiga milik Belenggu Rindu (Ezra Kong dan Hael Husaini, Vokal Terbaik milik Ernie Zakri (Gundah), manakala Persembahan Terbaik milik Zizi Kirana (Eh!).

Harian Metro

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Pergi Jahanam Dengan Arahan Ahmad Maslan – Nazri Aziz

CYBERJAYA: Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz memaklumkan beliau dilarang membuat kenyataan tentang UMNO. Bercakap kepada sebuah portal, Nazri berkata larangan...

Berita Berkaitan

Ejen Ali The Movie ke Brazil

uala Lumpur: Filem animasi tempatan, Ejen Ali The Movie terus mencipta kejayaan apabila terpilih mewakili Malaysia dalam Pertandingan Filem Animasi di Festival Fantaspoa 2021,...

Netizen Dakwa Ada Kedai Motosikal ‘Markup’ Harga Y16ZR Cecah RM13,000

Pernahkah anda mahu membeli sesuatu barangan, tetapi anda diminta bayar ‘wang pendahuluan’ atau ‘deposit’ terlebih dahulu oleh pihak kedai supaya anda dapat ‘lock’ barangan...

Ramlah Ram belum terbuka hati nak sertai Gegar Vaganza

Kuala Lumpur: Penyanyi popular, Ramlah Ram, 56, belum terbuka hati untuk menerima tawaran menyertai program realiti popular, Gegar Vaganza (GV). Ramlah berkata, dia bukan menolak...