Lombong haram nadir bumi di Lipis, siasatan masih dijalankan – Nik Nazmi

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) akan terus jalin bekerjasama dengan kerajaan negeri dalam membendung aktiviti perlombongan haram.

Menterinya, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, siasatan masih dijalankan untuk memastikan sekiranya terdapat sebarang pengeluaran bahan nadir bumi di tapak Kompartmen 411, Hutan Simpan Ulu Jelai, Lipis.

Beliau menjelaskan bahawa kenyataannya pada Isnin lalu di Dewan Rakyat adalah berhubung aktiviti perlombongan haram di kawasan hutan simpan di daerah Lipis.

“Kompartmen 411, Hutan Simpan Ulu Jelai, Lipis telah dikenal pasti sebagai tapak perlombongan haram pada Mac 2023.

“Ini kerana hasil siasatan mendapati bahawa penemuan alatan dan barang-barang makmal yang digunakan menunjukkan kawasan tersebut adalah untuk melombong unsur nadir bumi (REE),” katanya.

Pada sidang Dewan Rakyat Isnin lalu, Nik Nazmi ketika menjawab soalan Lee Chuan How (PH-Ipoh Timur), berkata kira-kira 16,000 tan nadir bumi oksida dilombong secara haram di beberapa negeri di Malaysia dan dieksport ke China.

Nik Nazmi dilaporkan berkata perlombongan haram itu dijalankan di hutan simpan di Sik, Kedah; Lipis, Pahang; Pengkalan Hulu dan Kuala Kangsar di Perak; serta di tanah milik persendirian di daerah Meranti dan Jelebu, Negeri Sembilan.

Semalam Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail menafikan berlaku pengeluaran unsur nadir bumi bukan radioaktif secara haram di kawasan hutan simpan di daerah Lipis.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat