Sasar edar 2,000 metrik tan beras putih tempatan – FAMA

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- FAMA menyasarkan untuk meningkatkan pengedaran beras putih tempatan (BPT) kepada 2,000 metrik tan sebulan ke seluruh negara termasuk kawasan pinggir bandar dan luar bandar termasuk kedai runcit.

Pengerusi FAMA, Aminuddin Zulkipli, berkata agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPTM) itu sudah mengedarkan 1,321.6 metrik tan BPT bernilai RM3.37 juta merangkumi sejumlah 132,160 kampit beras 10 kilogram (kg), setakat 10 Oktober lalu.

Beliau berkata, lokasi pengedaran BPT yang dilaksanakan oleh FAMA adalah meliputi 35 Pusat Operasi FAMA, 416 outlet Usahawan Bimbingan FAMA, 11 outlet FAMA Corporation Sdn Bhd atau FAMACORP, 726 lokasi kedai runcit dan jualan terus melalui 102 siri Jualan Agro Madani.

“Kami menerima arahan dari Menteri (Datuk Seri Mohamad Sabu), kami percaya arahan itu dikeluarkan berdasarkan peruntukan Akta FAMA.

“Ia ada dua fasa. Fasa pertama, FAMA dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) diarahkan untuk menggunakan outlet masing-masing (untuk pengedaran BPT).

“Kemudian fasa kedua, kami diarahkan untuk mengedarkan juga ke outlet lain termasuk kedai runcit. Setakat ini, kita berjaya edarkan 90 peratus BPT ke seluruh negara, usaha kita tertakluk kepada bekalan yang ada,” lapor BH di Teluk Intan semasa Majlis Pelancaran Program Go Cashless@Outlet FAMA di Agrobazaar Mat Frozen, Padang Tembak,pada Jumaat.

Pada 9 Oktober lalu, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu ketika sesi penerangan di Dewan Rakyat, memaklumkan FAMA dan LPP sudah diarahkan untuk meningkatkan BPT ke kawasan pinggir bandar dan luar bandar termasuk kedai runcit.

Mohamad dilaporkan berkata, memandang margin jualan BPT hanya dikenakan sebanyak 50 sen bagi kampit 10 kg di peringkat runcit, kerajaan bersetuju untuk menyalurkan kos pengangkutan kepada pihak FAMA dan LPP bagi pengedaran BPT.

Yang turut hadir ke program berkenaan, Ketua Perhubungan Sektor Awam Bahagian Perhubungan Pihak Berkepentingan Payment Network Malaysia Sdn. Bhd (PayNet), Imelda Shubari; Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) FAMA, Abd Rahman Mahmood dan Pengarah FAMA Perak, Noorsham Ramly.

Sementara itu, Aminuddin berkata, pelancaran Program Go Cashless itu bertujuan memberi galakan kepada usahawan seliaan FAMA supaya beralih menggunakan kemudahan jualan tanpa tunai di premis mereka selaras dengan perkembangan teknologi semasa, sekali gus memupuk penggunaan kaedah pembayaran pembayaran yang lebih mudah, cepat dan selamat.

“Setakat ini, pelaksanaan pembayaran tanpa tunai sudah berjalan di 14 outlet Agrobazaar Rakyat (ABR) di seluruh negara dan empat Pasar Tani Kekal (PTK) membabitkan Johor dan Kedah dengan melibatkan 220 usahawan.

“FAMA menyasarkan keseluruhan 515 outlet FAMA dan 28 PTK di seluruh negara menggunapakai kaedah pembayaran tanpa tunai menjelang akhir tahun ini,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat