Jaminan Tiada Pilihan Raya Mengejut Antara Sebab PH Setuju Tandatangan MoU

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Jaminan kerajaan untuk tidak membubarkan Parlimen atau mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) sebelum 31 Julai 2022 antara elemen utama yang membuatkan Pakatan Harapan (PH) bersetuju menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik.

Penyelaras Ketua Whip Ahli Parlimen PH, Anthony Loke Siew Fook berkata, jaminan itu perlu bagi memastikan setiap perkara yang dijanjikan dalam persefahaman itu dapat dilaksanakan mengikut garis masa ditetapkan.

“Kita akan berusaha sepenuhnya untuk menangani Covid-19 dan tidak (seharusnya) timbul ada keperluan mendesak untuk adakan pilihan raya secara mengejut.

“Jadi, kita memberikan kestabilan tersebut (dengan tandatangani MoU) dan Parlimen ini akan berfungsi sehingga Julai 2022 iaitu tidak akan dibubarkan sebelum 31 Julai atau berlanjutan sehingga akhir tempoh (penggal),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sebaik selesai menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik antara kerajaan dan PH di Parlimen, di sini pada Isnin.

Politik Malaysia mencatat sejarah buat kali pertama apabila kerajaan dan pembangkang menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dalam urusan pentadbiran negara.

Upacara menandatangani MoU yang dikenali Transformasi dan Kestabilan Politik itu diketuai Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mewakili kerajaan.

Bagi pihak Pakatan Harapan (PH) diwakili Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau. – Sinar

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat