Zeti Akan Letak Jawatan Pengerusi SDPB

PETALING JAYA: Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz akan melepaskan jawatannya sebagai Pengerusi Sime Darby Property Berhad (SDPB) dalam mesyuarat agung tahunan syarikat itu bulan depan.

Dalam laporan tahunannya, SDPB menyatakan Zeti tidak akan mencalonkan dirinya semula untuk jawatan tersebut pada mesyuarat agung tahunan ke-48 syarikat itu, sekali gus menamatkan khidmatnya sebagai pengerusi.

“Zeti dan Datuk Seri Ahmad Johan Mohammad Raslan (Pengarah Bukan Eksekutif Bebas) akan bersara pada mesyuarat agung tahunan ke-48 yang akan diadakan pada 6 Mei 2021 mengikut Peraturan 111 Perlembagaan Syarikat.

“Ahmad Johan telah menyatakan hasratnya untuk dicalon semula dalam mesyuarat agung tahunan. Zeti pula me­nyatakan hasratnya untuk tidak bertanding semula. Maka, beliau akan memegang jawatan sehingga mesyuarat agung tahunan ke-48,” kata laporan itu.

Zeti dilantik sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Bukan Bebas SDPB pada 23 Julai 2018 bagi menggantikan Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Dalam laporan tahunan yang sama, SDPB menyatakan bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) itu berjaya menunjukkan kepemimpinan yang kukuh dalam menguruskan kedinamikan lembaga pengarahnya dan mewujudkan persekitaran yang menggalakkan penglibatan para pengarah serta perbahasan yang aktif.

“Pengerusi turut memastikan terdapat fokus yang berpanja­ngan terhadap hal-hal kritikal melalui pengawasan dan bim­bingan yang cemerlang sepanjang tahun bagi menghadapi cabaran yang dilalui syarikat.

“Para pengarah turut me­nyatakan kekuatan pengerusi dalam menyediakan bimbingan kepada ahli lembaga pengarah dan pasukan pengurusan sementara menetapkan ketegasan terhadap isu risiko, pematuhan dan pentadbiran,” katanya.

Selain Zeti dan Ahmad Johan, dua lagi Pengarah Bukan Eksekutif Bebas, Datuk Soam Heng Choon dan Mohamed Ridza Mohamed Abdulla turut bersara pada mesyuarat agung tahunan kali ini dan kedua-dua mereka telah menyatakan hasrat untuk dinamakan semula.

– UTUSAN

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan...

Berita Berkaitan

Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa Satu Tindakan Keji Dan Tidak Berperikemanusian – Exco Pemuda UMNO

CYBERJAYA: Exco Pemuda UMNO Malaysia, Hafiz Ariffin mengecam serangan Tentera Israel terhadap umat Islam Palestin yang sedang beribadah di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis tanpa...

Malaysia Kecam Pencerobohan Dan Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa

KUALA LUMPUR: Malaysia mengecam sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan tentera Israel di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis. Ketegasan Malaysia itu disuarakan oleh Menteri Luar, Dato' Seri Hishammuddin...

Pahang Sumbang RM10,000 Ringankan Bebanan Siti Sarah

RAUB: Kerajaan negeri Pahang menyumbang sebanyak RM10, 000 untuk membantu adik Siti Sarah Ishak yang telah menjalani pembedahan jantung kali ke-2 di Hospital CVSKL...