Kenapa Wakil Rakyat Tak Digantung Tugas Jika Ada Kes Mahkamah? – Rais Yatim

KUALA LUMPUR – Jika penjawat awam harus digantung tugasnya apabila berdepan kes di mahkamah, mengapa hal sama tidak turut berlaku kepada wakil rakyat?

Begitu persoalan dibangkitkan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim.

Sedangkan, katanya, menurut Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan, setiap rakyat harus mendapat hak sama rata.

Oleh hal yang demikian, usulnya, satu kaedah harus difikirkan bagi mengenakan satu bentuk hukuman ke atas wakil rakyat yang telah dijatuhkan hukuman oleh mahkamah.

“Sekarang ini kita lihat, seseorang penjawat awam apabila didakwa di mahkamah, semua khidmatnya digantung, tak boleh bergerak.

“Tetapi bagi wakil rakyat atau Parlimen misalnya, mereka terus boleh bergiat, waima telah dikenakan beberapa syarat termasuk jamin, ataupun termasuk hukuman (bersalah) lantaran mereka membuat rayuan. Tetapi dalam dunia penjawat awam ini tidak berlaku.

“Jelasnya (untuk) wakil rakyat wajar difikirkan apakah struktur pascahukuman yang perlu dilalui, yang sekarang ini tidak ada jawapannya, seperti yang kita lihat di sekitar.

“[…] (Berbeza dengan penjawat awam) Mereka (wakil rakyat) masih terus boleh berkhidmat dan menjalankan tugas yang ada padanya dan dianggap adalah sah,” katanya memetik Malaysiakini.

Rais berkata demikian semasa menekankan aspek budi (virtue), yang katanya turut perlu ada di dalam diri para pemimpin.

Pengerusi Badan Pimpinan Bersatu Negeri Sembilan itu tidak menyebut nama mana-mana wakil rakyat yang dimaksudkan.

Perkara 8 yang dipetik Rais menyatakan bahawa semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang-undang.

Beberapa pemimpin politik yang juga wakil rakyat telah dijatuhkan hukuman bersalah di mahkamah atas kesalahan rasuah, seperti bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak (ahli Parlimen Pekan) dan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (ahli Parlimen Putrajaya).

Sementara Tengku Adnan masih menunggu rayuan, permohonan Najib di Mahkamah Rayuan berhubung rayuan sabitan kesalahan rasuah kes SRC International sedang berjalan.

Beberapa lagi pula berdepan pertuduhan di mahkamah, antaranya Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (ahli Parlimen Bagan Datuk) dan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (ahli Parlimen Baling), dan Datuk Seri Ahmad Maslan (ahli Parlimen Pontian).

Dalam perkembangan lain, Rais turut bersetuju dengan saranan agar ahli politik melakukan gencatan senjata sempena menjelangnya Ramadan.

Katanya, bulan Ramadan harus dihormati, bukan dicemarkan dengan fitnah, kata sinis dan tohmahan yang boleh memecah belahkan.

“Orang berkata bahawa dalam bulan Ramadan, semuanya aman damai malah dikatakan dianggap sebagai syaitan dan tidak dibenarkan berinteraksi dengan mereka. Ini kan pula manusia?

“[…] Dan sebahagian besar daripada perpecahan ini saya lihat dalam kalangan ahli politik Melayu, bukan dalam kalangan pihak lain. Dan Melayu merupakan Muslim.

“Kenapa tidak hormat dengan tuntutan agama dan jika itu dapat dilaksanakan, rakan bukan Melayu pun akan hormat dengan kita sebab Melayu adalah golongan majoriti di negara ini,” katanya.

Topik Hangat

Lantangnya Suara Seorang Gadis

Oleh: Zuraida Kamaruddin Beberapa minggu lepas kita dikejutkan dengan pendedahan seorang pelajar sekolah bernama Ain Husniza Saiful Nizam (17 tahun) tentang terdapat seorang guru disekolahnya...

Tak guna ada PM popular tapi rekod buruk – Ku Li

KUALA LUMPUR - Negara perlukan Perdana Menteri yang berkemampuan, berkaliber dan menjadi kebanggaan bukannya wajib memilih Presiden UMNO untuk isi jawatan nombor satu itu. Pengerusi...

Tular Video Peniaga Melutut Rayu Bertemu MB Kedah Bertujuan Tidak Baik – Afnan Hamimi

ALOR SETAR - Penularan klip video memaparkan seorang lelaki yang didakwa melutut dan merayu untuk bertemu Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md. Nor bagi meluahkan...

Berita Berkaitan

Benar Kata Zuraida, DAP Perlu Cermin Diri Sendiri Sebelum Cuba Mengajar UMNO.

Oleh Ahmad Soffian Bin Mohd Shariff Hari ini Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin telah menyelar kenyataan Pengerusi DAP Johor, YB...

Malaysia Kutuk Serangan Israel Ke Atas Rakyat Palestin

UALA LUMPUR - Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya serangan udara yang dilancarkan oleh tentera rejim Israel di Semenanjung Gaza semalam yang telah mengakibatkan kematian dan kecederaan...

Umat Islam Di Malaysia Sambut Aidilfitri Khamis Ini

KUALA LUMPUR - Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada Khamis 13 Mei, demikian diumumkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri...