Malaysia nyata hasrat buka kilang kenderaan elektrik di Thailand

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia menyatakan hasrat syarikat automobil, Geely dan PROTON yang menyatakan minat untuk membuka kilang kenderaan elektrik (EV) di Thailand.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan hasrat itu kepada rakan sejawat Perdana Menteri, Srettha Thavisin ketika sidang media bersama berkongsi hasil mesyuarat dua hala antara Malaysia dan Thailand.

“Malaysia dan Thailand bersetuju menubuhkan pasukan petugas bagi merancakkan kerjasama sektor pertanian, pelancongan, perdagangan, perniagaan termasuk halal dan keselamatan.

“Saya turut menyentuh hasrat syarikat automobil, Geely dan PROTON yang menyatakan minat untuk membuka kilang kenderaan elektrik (EV) di Thailand.

“Saya menzahirkan keyakinan kerjasama ini mampu diperhebat sekali gus memberi manfaat kepada kedua-dua negara,” kata Anwar, malam tadi.

Terdahulu dilaporkan, Thailand dan Malaysia komited untuk menoktahkan konflik di sempadan kedua-dua negara dengan menukar kawasan itu kepada zon perdagangan.

Perdana Menteri Thailand berkata, perkara itu dipersetujui bersama dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam mesyuarat dua hala semalam.

“Antara isu yang kami bincangkan adalah mengenai keselamatan terutama di utara Malaysia dan selatan Thailand dan ini adalah perkara yang menjadi keutamaan kepada kedua-dua kerajaan.

“Kami bersetuju untuk menukarkan zon ‘peperangan kecil’ ini kepada zon perdagangan,” katanya pada sidang media bersama Anwar sempena lawatan kerjanya ke Malaysia semalam.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat