Pemimpin adat punca Kluster Meruntum – Masidi

KOTA KINABALU: Seorang Ketua Anak Negeri (KAN) atau pemimpin adat di daerah Putatan dikenal pasti sebagai kes indeks mencetuskan Kluster Meruntum yang dilaporkan di daerah itu, hari ini.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata individu terbabit dikesan positif selepas menjalani saringan bergejala di sebuah klinik swasta pada 8 April lalu.

Katanya, kes indeks itu dikenal pasti menghadiri majlis akikah di Kampung Meruntum Fasa III pada 27 hingga 28 Mac lalu, selain menghadiri kursus di Majlis Daerah Putatan pada 31 Mac hingga 1 April.

“Setakat 9 April, seramai 71 kontak rapat sudah disaring dengan lapan daripadanya positif COVID-19, manakala 62 orang lagi masih menunggu keputusan,” katanya dalam kenyataan perkembangan COVID-19 Sabah di sini, malam ini.

Beliau berkata, dua kes baharu dikesan hari ini membabitkan kluster berkenaan, masing-masing dari Putatan dan Penampang.

Sementara itu, Masidi yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, berkata secara keseluruhan Sabah merekodkan 127 kes baharu COVID-19 hari ini, dengan daerah Tawau terus mendahului senarai kes tertinggi iaitu 81 kes.

Berikutan peningkatan mendadak kes di Tawau, katanya, kerajaan negeri bersetuju lapan lokaliti di daerah itu dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula esok hingga 25 April ini.

Lokaliti terbabit ialah Taman Sri Bukit Tawau, Taman Cahaya, Jalan Tengku Osman, Kuarters Bomba Tawau, Bandar Sri Indah, Jalan Mesra, Kampung Titingan dan Taman Golden Hill.

“Sehingga kini, secara kumulatif 76 kes positif COVID-19 dan 220 orang kontak rapat dikesan dalam lapan lokaliti itu.

“Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan berlaku penularan jangkitan COVID-19 di lokaliti terbabit dengan kadar kebolehjangkitan yang tinggi,” katanya.

Seluruh daerah Tawau masih dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersama daerah Keningau dan Lahad Datu.

Masidi menambah, bagi mengekang penularan COVID-19 daripada meningkat secara mendadak semula, kerajaan negeri menggalakkan pelaksanaan bekerja dari rumah bagi penjawat awam dan swasta di kawasan yang dikenakan PKPD dan PKP.

“Bagi membendung penularan pandemik COVID-19, kerajaan negeri meminta orang ramai terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan dan mengurangkan kehadiran ke kawasan tumpuan awam,” katanya.

Hari ini, daerah dalam zon merah bertambah kepada enam selepas Tuaran berubah daripada jingga kepada merah berikutan peningkatan semula kes baharu sejak kebelakangan ini.

Lima daerah yang kekal dalam zon merah ialah Tawau, Lahad Datu, Kota Kinabalu, Keningau dan Sandakan, manakala tiga daerah dalam zon jingga dan 14 daerah dalam zon kuning.

Daerah dalam zon hijau kekal empat iaitu Tongod, Kuala Penyu, Telupid dan Beluran.

-BERITA HARIAN

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan...

Berita Berkaitan

Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa Satu Tindakan Keji Dan Tidak Berperikemanusian – Exco Pemuda UMNO

CYBERJAYA: Exco Pemuda UMNO Malaysia, Hafiz Ariffin mengecam serangan Tentera Israel terhadap umat Islam Palestin yang sedang beribadah di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis tanpa...

Malaysia Kecam Pencerobohan Dan Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa

KUALA LUMPUR: Malaysia mengecam sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan tentera Israel di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis. Ketegasan Malaysia itu disuarakan oleh Menteri Luar, Dato' Seri Hishammuddin...

Pahang Sumbang RM10,000 Ringankan Bebanan Siti Sarah

RAUB: Kerajaan negeri Pahang menyumbang sebanyak RM10, 000 untuk membantu adik Siti Sarah Ishak yang telah menjalani pembedahan jantung kali ke-2 di Hospital CVSKL...