Anwar beritahu Jerman, hubungan Malaysia-China baik, tiada isu serius

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia telah memberi jaminan kepada Jerman bahawa hubungannya dengan China adalah baik dan tidak berdepan dengan sebarang isu yang serius.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, walaupun Malaysia adalah sebuah negara yang kecil namun ia berhak menjalin hubungan dengan banyak negara bagi memastikan rakyatnya mendapat manfaat daripada kerjasama itu.

“Saya amat kagum dengan keikhlasan dan pemahaman anda termasuk mengenai apa yang berlaku di Malaysia serta rantau ini,” kata beliau pada sidang akhbar bersama rakan sejawatnya Canselor Jerman Olaf Scholz di Berlin, lapor Bernama.

Meskipun Malaysia mengakui pengaruh China yang semakin berkembang serta kesannya terhadap dinamik serantau, Anwar berkata komitmen negara untuk mengekalkan hubungan baik dengan China dan pada masa yang sama melindungi kedaulatan serta kepentingannya sendiri juga adalah penting.

Semasa mesyuarat dua hala dengan Scholz, Anwar berkata beliau telah memaklumkan bahawa China adalah rakan perdagangan utama Malaysia di peringkat global dan kedua-dua negara meraikan sambutan Ulang Tahun ke-50 Penubuhan Hubungan Diplomatik tahun ini, yang merupakan satu pencapaian bersejarah bagi mereka.

Anwar juga berkata beliau menekankan kepentingan penglibatan secara konstruktif dan dialog bagi menangani sebarang cabaran yang timbul daripada pengaruh China di rantau ini termasuk isu membabitkan Laut China Selatan.

Mengenai krisis di Ukraine, Perdana Menteri berkata kedua-dua pemimpin bersetuju bahawa Rusia perlu menghentikan pencerobohan di sana dan mencari penyelesaian secara aman dalam konflik itu.

“Ia mempunyai kesan dari segi perdagangan dan pembangunan ekonomi malah natijahnya dapat dirasai sehingga ke Asia,” kata Perdana Menteri.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat